Έντονο προβληματισμό που επεκτείνεται και στην πρόθεση σποράς για τη νέα σεζόν προκαλούν στους παραγωγούς οι καθηλωμένες στα περυσινά επίπεδα τιμές του καλαμποκιού που έρχονται να συνδυαστούν με τις μειωμένες –έως και 50% σε ορισμένες περιοχές– στρεμματικές αποδόσεις.

Στη Θεσσαλία, η πτώση έφτασε, κατά μέσο όρο, το 10%-15%, ωστόσο, ο ΘΕΣγη, όπως αναφέρει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Παναγιώτης Καλφούντζος, κατάφερε να πιάσει το περυσινό τονάζ των 4.000 τόνων, καθώς οι απώλειες αντισταθμίστηκαν από την ένταξη νέων μελών στο δυναμικό του. Η τιμή που θα πληρώσει στον παραγωγό ο συνεταιρισμός είναι 17 λεπτά το κιλό, τη στιγμή που η αγορά, όπως σχολιάζει ο ίδιος, κινείται στα 16 λεπτά. Ο κ. Καλφούντζος δεν αποκλείει η τιμή να ανακάμψει αργότερα στη διάρκεια της εμπορικής σεζόν, καθώς διαφαίνονται σημάδια μείωσης των εισαγωγών.

Αντίστοιχες απώλειες στις αποδόσεις, εξαιτίας του καλοκαιρινού καύσωνα και των παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών που επηρέασαν τα φυτά στην καρπόδεση, καταγράφονται και στην Κεντρική Μακεδονία, όπου έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 90%-95% ο αλωνισμός. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΑΣ Θεσσαλονίκης, Χρήστο Τσιχήτα, οι τιμές στην περιοχή διαμορφώνονται στα 15-16 λεπτά το κιλό, με καθοριστικό παράγοντα, τις χαμηλές τιμές των κύριων ανταγωνιστριών χωρών, της Ρουμανίας και, πρωτίστως, της Βουλγαρίας, απ’ όπου γίνονται αθρόες εισαγωγές. Αυτήν τη στιγμή, λέει χαρακτηριστικά, φτάνει βουλγαρικό καλαμπόκι παραδοτέο στα 14,5-15 λεπτά.

Οι ξηροθερμικές συνθήκες σε συνδυασμό με την πυραλίδα και την diabrotica μείωσαν τις αποδόσεις ακόμα και κάτω από τα 800 κιλά το στρέμμα, στις Σέρρες, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΑΣ Βισαλτίας, Παύλο Αραμπατζή, με την τιμή, αυτήν τη στιγμή, να κινείται στα 15 λεπτά το κιλό.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ: http://www.ypaithros.gr/

Μείνετε ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό newsletter της ΕΑΣΘ για να λαμβάνετε τα τελευταία νέα και ανακοινώσεις μας.
Block [footer] not found!