Ιδανικές προϋποθέσεις για διακράτηση του καλαµποκιού εφόσον αυτό συνοδεύεται από τα ανάλογα ποιοτικά χαρακτηριστικά και µπορεί να παραµείνει σε κατάλληλους αποθηκευτικούς χώρους, φαίνεται να διαµορφώνονται αυτό το χειµώνα, µε βάση την εξέλιξη που παρουσιάζει η εγχώρια παραγωγή του προϊόντος και τις συνθήκες ζήτησης που προδιαγράφονται στο βάθος της εµπορικής περιόδου.

Με δεδοµένο ότι τα στρέµµατα που καλλιεργήθηκαν τον τελευταίο χρόνο µε καλαµπόκι ήταν µειωµένα σε σχέση µε το πρόσφατο παρελθόν, οι συγκρατηµένες αποδόσεις που καταγράφονται στις περισσότερες περιοχές, κυρίως λόγω των έντονων καιρικών µεταβολών αλλά και της ελλιπούς καλλιεργητικής φροντίδας σε πολλές εκµεταλλεύσεις, έρχονται να δώσουν στοιχεία µιας µειωµένης συνολικά παραγωγής, η οποία δύσκολα θα καλύψει τη ζήτηση της αγοράς. 

Από την άλλη πλευρά, οι συνθήκες ζήτησης στον κλάδο της κτηνοτροφίας προδιαγράφονται ιδιαίτερα ευνοϊκές. Το αγελαδινό γάλα στην Ευρώπη διαγράφει ελλειµµατική τροχιά, οι τιµές του προϊόντος αυτό το χειµώνα αναµένεται να αυξηθούν σηµαντικά και οι εγχώριες µονάδες στον κλάδο της αγελαδοτροφίας προετοιµάζονται για ενίσχυση του ζωικού κεφαλαίου, µιας και οι τιµές που προσφέρει η γαλακτοβιοµηχανία κρίνονται συµφέρουσες.

Το γεγονός αυτό θα οδηγήσει σε περαιτέρω ζήτηση για καλαµπόκι τους επόµενους µήνες και σε ανάλογη βελτίωση των τιµών παραγωγού. Οι µεγάλες και συστηµατικές µονάδες στον κλάδο της αγελαδοτροφίας γνωρίζουν καλά τα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελληνικού καλαµποκιού και τη σηµασία που έχει στο σιτηρέσιο των ζώων και θα προτιµήσουν την απευθείας προµήθεια από τους παραγωγούς, παρά την αναζήτηση λύσεων στο ελεύθερο εµπόριο και σε εισαγόµενα προϊόντα, τα οποία συνήθως δεν συνοδεύονται από την ίδια θρεπτική αξία. 

Επιπλέον, το γεγονός ότι τα περισσότερα καλαµπόκια έφυγαν ήδη από τα χέρια των παραγωγών µε 17 λεπτά, δηλαδή µε τιµή που καθιστά το οικονοµικό αποτέλεσµα της καλλιέργειας οριακό αν όχι αρνητικό, σηµαίνει ότι τα κτήµατα που θα καλλιεργηθούν του χρόνου µε καλαµπόκι θα είναι ακόµα λιγότερα, η παραγωγή ακόµα µικρότερη και η ζήτηση ακόµα µεγαλύτερη.

Η καλύτερη τιµή που προσφέρεται αυτό τον καιρό για µαζική συγκέντρωση καλαµποκιού, είναι από την ΕΑΣ Αγρινίου, η οποία παραλαµβάνει «τυφλά» µε 18 λεπτά, ενώ ειδικά στα µέλη της οργάνωσης προσφέρει επί πλέον ένα λεπτό, δηλαδή αγοράζει µε 19 λεπτά.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ: http://www.agronews.gr/

Μείνετε ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό newsletter της ΕΑΣΘ για να λαμβάνετε τα τελευταία νέα και ανακοινώσεις μας.
Block [footer] not found!