Η συμφωνία προβλέπει μείωση 5% στις τιμές που είχαν δοθεί στις αρχικές προσφορές των αντιπροσώπων οι οποίες έχουν επισυναφθεί στους επενδυτικούς φακέλους των υποψήφιων για ενίσχυση αγροτών. Παράλληλα προβλέπεται ότι δεν θα γίνει απολύτως καμία αλλαγή - παρέμβαση στις αντίστοιχες τιμές προσφοράς που αφορούν στα περελκόμενα μηχανήματα.

 

Αυτό σημαίνει ότι άμεσα θα επανεκκινήσουν οι αξιολογήσεις των φακέλων με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγω για έναν πρώτο πίνακα δικαιούχων ακόμα και μέσα στο Νοέμβριο για κάποιες Περιφέρειες. Όπως και να έχει, αναμένεται έως το τέλος του έτους οι δικαιούχοι να έχουν στα χέρια τους εγκρίσεις.

 

Νωρίτερα το Agronews έγραφε

Λεπτοµέρειες αποµένουν για την οριστικοποίηση της συµφωνίας που θα ανάψει το πράσινο φως για την υλοποίηση των Σχεδίων Βελτίωσης, µετά το κρίσιµο ραντεβού µεταξύ εκπροσώπων της αγοράς παρελκόµενων και τρακτέρ, µε την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων που πραγµατοποιήθηκε την περασµένη Παρασκευή.

Όπως είναι γνωστό, βασικό -εναποµείναν σε εκκρεµότητα- επίδικο, για να ξεµπλοκάρει η υπόθεση, είναι το εάν θα υπάρξει τελικώς ή όχι νέα µείωση στις, ήδη, κατατεθείσες προσφορές, καθώς ο πρώην «τιµοκατάλογος Τσιατούρα» έχει πλέον βγει οριστικά από το κάδρο, ενώ και η απόπειρα που έγινε να αξιοποιηθεί µια προηγούµενη µελέτη για την προσέγγιση εύλογου κόστους στα γεωργικά µηχανήµατα και τρακτέρ στην πράξη, όπως λένε από τον ΣΕΑΜ, απεδείχθη πως δεν µπορεί να εφαρµοστεί.

«Εµείς δεν θέλουµε να γίνει καµία µείωση στις προσφορές, γιατί ήδη οι προσφορές που είχαν κατατεθεί ξεπεράστηκαν. Μιλάµε για προσφορές που υποβλήθηκαν πέρσι το Γενάρη, το Φλεβάρη και το καλοκαίρι», είπε στην Agrenda ο πρόεδρος του ΣΕΑΜ, Σάββας Μπαλουκτσής, ο οποίος δεν έκρυψε πως το υπουργείο επιµένει να γίνει από όλους ένα έστω και µικρό βήµα πίσω για να βρεθεί ένας κοινός τόπος.

Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΑΜ, Γιάννης Χίγκας συµπλήρωσε πως «είµαστε µια τρίχα πριν την οριστική συµφωνία. Θα είναι καθοριστικό για την αγορά, διότι εφόσον συµφωνήσουµε αλλάζουν τα πάντα. Θα ανάψει το πράσινο φως να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη διευθέτηση και των εναποµεινασών λεπτοµερειών και τις εγκρίσεις των σχεδίων βελτίωσης. Και αν αυτό γίνει, µπορώ να πω ότι έως το τέλος του έτους οι δικαιούχοι θα έχουν στα χέρια τους εγκρίσεις. Άρα η Agrotica θα είναι µια πραγµατική γιορτή για όλους µας».

Ο κ. Χίγκας εξέφρασε δε την άποψη ότι «το πρόβληµα δεν είναι στους µηχανηµατάδες όπως κακώς έχει διαφανεί µέχρι τώρα. Αντιθέτως αφορά κυρίως τους ενδιαφερόµενους παραγωγούς, διότι µε τον τρόπο που προωθούνταν η λύση για τα σχέδια βελτίωσης, στην ουσία τους κόβει ένα κοµµάτι των επιδοτήσεων, που ήλπιζαν ότι θα µπορούσαν να πάρουν. Η δικαιολογία της προηγούµενης ηγεσίας ήταν ότι µε τον τρόπο αυτό εξοικονοµούµε χρήµατα και δίνουµε σε περισσότερους. ∆εν είναι όµως αυτό αληθές. ∆ιότι όπως έχει διδάξει το παρελθόν, συνήθως αυτοί που έχουν την ικανότητα να υλοποιήσουν το σχέδιο βελτίωσης είναι πολύ λιγότεροι από όσους καταθέτουν αίτηµα. Ενώ δεν πρέπει να λησµονούµε πως επειδή έχει παρέλθει και µεγάλο διάστηµα από την υποβολή των αιτηµάτων κάποιοι µπορεί να έψαξαν άλλες λύσεις για να κάνουν την επένδυσή τους. Έχουν αλλάξει λοιπόν τα δεδοµένα. Η εµπειρία λέει από τα προηγούµενα προγράµµατα πως το πολύ 4.000 – 5.000 θα είναι αυτοί που θα υλοποιήσουν».

 

Πηγή Agronews

Μείνετε ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό newsletter της ΕΑΣΘ για να λαμβάνετε τα τελευταία νέα και ανακοινώσεις μας.
Block [footer] not found!