Εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος, όπως έχει γράψει έγκαιρα ο ΑγροΤύπος, αλλά και σύμφωνα με το σχετικό πλάνο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προβλέπεται να ενεργοποιηθούν υπομέτρα και δράσεις προς ενίσχυση των συντελεστών της αγροτικής παραγωγής. Μία από τις δράσεις Μέτρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014 - 2020 που προβλέπεται να «τρέξει» και κεντρίζει ήδη το ενδιαφέρον χιλιάδων αγροτών είναι εκείνη που αφορά στην «ενίσχυση των μικρών εκμεταλλεύσεων» του Μέτρου 6 (υπομέτρο 6.3), το αποκαλούμενο και ως «14χίλιαρο», που προβλέπει εφάπαξ καταβολή ενίσχυσης προς τους δικαιούχους, ύψους 14.000 ευρώ ανά δικαιούχο.

Όπως εξήγησε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιάννης Φλωρίδης από την «Γεωτεχνική Αιγαίου», που ήταν στην Αθήνα πρόσφατα και επισκέφτηκε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «για να τρέξει η δράση έως το τέλος του 2018 θα πρέπει να εκδοθεί η υπουργική απόφαση, ώστε στις αρχές του 2019 να ετοιμαστεί η μηχανογραφική εφαρμογή στο Π.Σ.Κ.Ε. Προκειμένου να καταστεί δυνατή η έκδοσή της σχετικής Πρόσκλησης για την υποβολή αιτήσεων όλων όσοι επιθυμούν και πληρούν τις προϋποθέσεις της σχετικής υπουργικής απόφασης».

Ο στόχος της δράσης

Στόχος της συγκεκριμένης δράσης είναι να ενισχυθούν με εφάπαξ οικονομική στήριξη συνολικού ύψους 14.000 ευρώ, συνολικά 5.000 δικαιούχοι μικρών εκμεταλλεύσεων από 5.000 έως 7.999 τυπικής απόδοσης.

Υπενθυμίζεται ότι τυπική απόδοση είναι τεχνικός δείκτης με βάση το είδος και την ποσότητα των καλλιεργειών και των εκτροφών της εκμετάλλευσης.

Επιπλέον, βασική προϋπόθεση, σύμφωνα με την «Γεωτεχνική Αιγαίου» είναι να δημιουργήσουν μέσα στην επόμενη τριετία  εκμετάλλευση πάνω από 8000 τυπικής απόδοσης και ταυτόχρονα να αποκτήσουν και την ιδιότητα του επαγγελματία γεωργού.

Δικαίωμα συμμέτοχης θα έχουν όσοι πληρούν τα παρακάτω κριτήρια:

-Έχουν υποβάλλει δήλωση καλλιέργειας στο ολοκληρωμένο σύστημα ΟΣΔΕ το 2018

-Έχουν ηλικία μέχρι και τα 61 έτη (και όχι ότι φημολογείται μέχρι 56)

-Είναι αρχηγοί οικογενειακής γεωργικές εκμετάλλευσης

-Υποβάλλουν με την αίτηση και σχέδιο δράσης τουλάχιστον τριετίας

-Έχουν ατομικές ή οικογενειακές εκμεταλλεύσεις που βρίσκονται σε μικρές κοινότητες (έως και 5.000 κάτοικοι)

-Οι υποψήφιοι δικαιούχοι θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων τουλάχιστον ως κάτοχοι εκμεταλλεύσεων.

Δεν μπορούν να κριθούν δικαιούχοι του προγράμματος όσοι:

-Έχουν επιδοτηθεί από οποιαδήποτε πρόσκληση στο μέτρο των Νέων Γεωργών

-Όσοι είναι μέλη οικογενειακής εκμετάλλευσης(αποκλείονται ο/η σύζυγος υφιστάμενου κατ’ επάγγελμα γεωργού στην οικογένεια).

Επιπλέον με εισοδηματικά κριτήρια στην βαθμολογία προτεραιότητα θα έχουν και θα κριθούν ευκολότερα δικαιούχοι όσοι έχουν εισόδημα μέχρι και 3000 ευρώ, καθώς και όσοι έχουν επίσης χαμηλό οικογενειακό εισόδημα.

Το ύψος του προϋπολογισμού της πρόσκλησης θα ανέχεται σε 70.000.000 ευρώ δημόσιας δαπάνης και η κατανομή των κονδυλίων θα γίνει Περιφερειακά, όπως έγινε και στο υψόμετρο 6.1 των Νέων γεωργών, δηλαδή θα κατανεμηθεί το ποσό της πρόσκλησης ανά διοικητική Περιφέρεια.

 

Πηγή Αγρότυπος

Μείνετε ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό newsletter της ΕΑΣΘ για να λαμβάνετε τα τελευταία νέα και ανακοινώσεις μας.
Block [footer] not found!