Στο κενό φαίνεται ότι πέφτουν οι προσδοκίες Ελλήνων παραγωγών και εξαγωγέων οπωροκηπευτικών για χαλάρωση του ρωσικού εμπάργκο αφού λίγα εικοσιτετράωρα μετά το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στην Αγία Πετρούπολη που δεν απέφερε κάτι χειροπιαστό για τα αγροτικά προϊόντα, έρχεται η νέα όξυνση στις εμπορικές σχέσεις Βρυξελλών και Μόσχας για να… ολοκληρώσει το σκηνικό. Ο Ντμίτρι Μενβέντεφ δήλωσε ότι θα εισηγηθεί στον πρόεδρο Πούτιν να επεκτείνει το ρωσικό εμπάργκο στα ευρωπαϊκά προϊόντα.

 

Την αφορμή έδωσε η ανανέωση των οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2016 που αποφάσισαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. τη Δευτέρα 22 Ιουνίου.

Η απάντηση ήρθε άμεσα από την Μόσχα με τον εκπρόσωπο Τύπου του ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πέσκοφ να δηλώνει πως η Ρωσία θα απαντήσει στην ανανέωση των ευρωπαϊκών κυρώσεων «με βάση την αρχή της ανταποδοτικότητας». Υπενθυμίζεται ότι οι Ρώσοι έχουν προειδοποιήσει πως τυχόν επέκταση των ευρωπαϊκών κυρώσεων θα οδηγήσει de facto σε ανανέωση των ρωσικών περιορισμών στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αγροτικών προϊόντων.

«Μιλώντας για κυρώσεις, η αμοιβαιότητα είναι η βάση για την δική μας προσέγγιση», δήλωσε ο κ. Πεσκόφ στους δημοσιογράφους.

Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν και οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος τόνισε ότι η κυβέρνηση της χώρας θα ζητήσει από τον πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν την επέκταση των κυρώσεων κατά δυτικών χωρών που πλήττουν τη ρωσική οικονομία με τα μέτρα που έχουν λάβει.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της Wall Street Journal, το ευρωπαϊκό μπλοκ κατά της Μόσχα παραμένει ενωμένο παρά τις φωνές αμφισβήτησης που έχουν ακουστεί από χώρες όπως η Ελλάδα και η Ουγγαρία.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών αιτιολόγησαν την επέκταση των κυρώσεων προκειμένου να υπάρχει αρκετός χρόνος για να εκτιμηθεί κατά πόσο το Κρεμλίνο θα τηρήσει τη δική του πλευρά της συμφωνίας του Μινσκ για ειρήνευση στην Ουκρανία.

Πηγή: Agronews.gr

 

 

Μείνετε ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό newsletter της ΕΑΣΘ για να λαμβάνετε τα τελευταία νέα και ανακοινώσεις μας.
Block [footer] not found!