Στα 20 εκατ. ευρώ ετησίως τιμολογούνται βάσει μελέτης οι ανάγκες μίας νέας προκήρυξης για την επέκταση των δεσμεύσεων των δικαιούχων της Βιολογικής Γεωργίας, πόροι που μπορούν πλέον να αναζητηθούν από τον προϋπολογισμό με τον οποίο προικίζεται η παράταση της ισχύουσας ΚΑΠ μέχρι το 2023.

 

Άλλωστε τα προγράμμμα γέφυρες των γεωπεριβαλλοντικών μέτρων είναι τα μόνα που διευκολύνονται και μάλιστα υπό τις ευλογίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκειμένου να αποφευχθεί πιθανό χάσμα μεταξύ του τρέχοντος και του επόμενου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στο δρόμο αυτό κινήθηκε ήδη η γειτονική Βουλγαρία για τους βιοκαλλιεργητές της εκδίδοντας σχετική προκήρυξη στις 27 Απριλίου παραχωρώντας μάλιστα τη δυνατότητα να επεκτείνουν και τα δηλωμένα στρέμματά τους κατά 20% στην περίπτωση όσων έληγαν οι δεσμεύσεις τους φέτος. Αυτό το παράδειγμα ζητούν και οι εδώ παραγωγοί και Φορείς Πιστοποίησης να ακολουθήσουν οι ελληνικές αρχές οι οποίες θα πρέπει να δώσουν μία ξεκάθαρη απάντηση εντός των ημερών για το αν θα βγει πρόγραμμα «γέφυρα»καθώς οι δεσμεύσεις λήγουν στις 30 Μαΐου. Άλλωστε, από το συγκεκριμένο πρόγραμμα της Βιολογικής Γεωργίας μόνιμα περίσσευαν χρήματα λόγω της υπερδέσμευσης ποσού της επιλέξιμης καλλιέργειας ανά ΑΦΜ, οπότε αυτά τα 20 εκατ. ευρώ ετησίως που απαιτούνται μπορούν να αναζητήσουν και από εκεί πόρους.

Το ζήτημα πάντως της επέκτασης των δεσμεύσεων δεν αφορά μόνο τους βιοκαλλιεργητές του 2017. Τις εξελίξεις παρακολουθούν από κοντά και οι Έλληνες κτηνοτρόφοι που μπήκαν στο Μέτρο της Βιολογικής Κτηνοτροφίας εντός του 2018 των οποίων η πριμοδότηση λήγει του χρόνου. Και αυτό γιατί, τυχόν αξιοποίηση των δυνατοτήτων που δίνει η επέκταση της ΚΑΠ για τους βιοκαλλιεργητές θα ανοίξει το δρόμο και σε αυτούς, ώστε να αποκτήσουν πρόγραμμα γέφυρας. Σημειωτέον, πως ένα μεγάλο κομμάτι της καλλιέργειας των παραγωγών που έχουν ενταχθεί στην πρόσκληση του 2017 είναι συνδεδεμένη με το πρόγραμμα βιολογικής κτηνοτροφίας.

Εντός του μήνα η προκήρυξη της επιδότησης πιστοποίησης

Όσον αφορά το Μέτρο 3.1 «Στήριξη για νέες συµµετοχές σε συστήµατα ποιότητας» που θα καλύπτει μεταξύ άλλων τα έξοδα πιστοποίησης των βιοκαλλιεργητών (πενταετής δεσμεύσεις), πληροφορίες από τους αρμόδιους φορείς αναφέρουν ότι η έκδοση της σχετικής προκήρυξης είναι θέμα ημερών και πως δεν τίθεται θέμα ακύρωσής της. Συγκεκριµένα, στο Μέτρο αυτό προβλέπεται η ενίσχυση για νέες συµµετοχές στα εξής συστήµατα ποιότητας:

  • Βιολογική παραγωγή (ΒΠ) έως 2.020 ευρώ ανά εκµετάλλευση ετησίως.
  • Προστατευόµενες ονοµασίες προέλευσης και προστατευόµενες γεωγραφικές ενδείξεις στον αµπελοοινικό τοµέα (Οίνοι ΠΟΠ/ΠΓΕ), έως 1.300 ευρώ ανά εκµετάλλευση ετησίως.
  • Προϊόντα Ειδικών Πτηνοτροφικών Εκτροφών (προϊόντα ΕΠΕ), έως 3.000 ευρώ ανά εκµετάλλευση ετησίως.
Πηγή Agronews

Μείνετε ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό newsletter της ΕΑΣΘ για να λαμβάνετε τα τελευταία νέα και ανακοινώσεις μας.
Block [footer] not found!