Σήμερα υπογράφτηκε η πρόσκληση για το Κομφούζιο, μέχρι τέλη Ιουλίου τα Σχέδια Βελτίωσης και τέλη καλοκαιριού θα βγει η πρόσκληση της απονιτροποίησης. Αυτό ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Κοινοτικών Πόρων Χαράλαμπος Κασίμης, κατά τη διάρκεια της 3ης Επιτροπής Παρακολούθησης των Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, που διεξάγεται στο Ναύπλιο, στην οποία συζητείται η πορεία της υλοποίησης των Προγραμμάτων.

Επιπλέον, όσον αφορά το Μέτρο 9 (Ομάδες Παραγωγών) η προκήρυξη θα βγει τον Σεπτέμβριο και μάλιστα τονίστηκε ότι οι δικαιούχες Ομάδες θα πληρώνονται με την επίτευξη των στόχων τους.

Τέλος, σχετικά με το Μέτρο 17-Συνεργασία, όπως ανακοίνωσε η προδημοσίευση θα βγει τον Νοέμβριο. 

«Στρατηγική μας επιλογή είναι να επενδύσουμε στη συνεργασία μας με τις περιφέρειες στην υλοποίηση των προγραμμάτων. Η αποκεντρωμένη εφαρμογή βοηθά στην απλούστευση της γραφειοκρατίας. Το αποτέλεσμα θα είναι ένας μόνιμος σχεδιασμός, που δεν θα περιορίζεται μόνο σε αυτή την προγραμματική περίοδο» τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, από το Ναύπλιο, τονίζοντας την ανάγκη να επισπευτούν οι διαδικασίες και να γίνει μεγαλύτερη προσπάθεια στην υλοποίηση των επιμέρους μέτρων.

Εν τω μεταξύ, σε άτυπη ενημέρωση ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου αναφέρθηκε στα εξής θέματα:

1. Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία για την προστασία της αγροτικής περιουσίας, που είναι στα χέρια των εκκαθαριστών της κακής ΑΤΕ, για την οποία θα περάσουν νόμο ως τα τέλη του έτους. Όπως εξήγησε ο υπουργός, οι παραγωγοί εφόσον συνεχίζουν την αγροτική τους δραστηριότητα, δεν θα έχουν την κυριότητα της περιουσίας τους, αλλά θα μείνει στην κατοχή τους για να την καλλιεργούν, αρκεί να ανταποκρίνονται στα λειτουργικά της έξοδα.

Αντίθετα, αυτοί που δεν συνεχίζουν την αγροτική τους δραστηριότητα, το υπουργείο θα εξετάσει τις δυνατότητες αξιοποίησής της.

Το ζήτημα αυτό αφορά 600 συνεταιρισμούς και 40.000-45.000 αγρότες.

2. Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία κύρωσης των δασικών χαρτών,ενώ μέχρι τέλος Ιουλίου θα «τρέχουν» οι παρατάσεις στις σχετικές προθεσμίες για υποβολή αντιρρήσεων από την πλευρά των αγροτών.

Σύμφωνα με τον υπουργό, για τους αγρότες που θα υποβάλλουν αντίρρηση, το υπουργείο θα ελέγχει αν τα τελευταία 3 χρόνια για αυτή τη γη έχει υποβληθεί ΟΣΔΕ για να μη γίνονται αιτήματα αποχαρακτηρισμού από «καταπατητές», όπως τους χαρακτήρισε.   

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι τον Σεπτέμβριο θα αρχίσουν να κυρώνονται οι χάρτες, οπότε από κει και πέρα όσοι αγρότες δεν έχουν υποβάλλει αντιρρήσεις θα έχουν πρόβλημα, καθώς το υπουργείο δεν θα μπορεί να κάνει τίποτα άλλο.

3. Μετά τον Σεπτέμβριο δεν θα υπάρχει πλέον το πρόβλημα της τεχνικής λύσης των βοσκοτόπων, καθώς θα γίνει νέα κατανομή σε επίπεδο Δήμων. Το ζητούμενο, σύμφωνα με τον υπουργό, είναι να γίνει σωστή και ολοκληρωμένη καταγραφή του ζωικού πληθυσμού, καθώς σήμερα «δεν έχουμε την κανονική εικόνα του ζωικού πληθυσμού της χώρας», όπως είπε.  

 

Μείνετε ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό newsletter της ΕΑΣΘ για να λαμβάνετε τα τελευταία νέα και ανακοινώσεις μας.
Block [footer] not found!