rhessalia

 

Η Θεσσαλία βιώνει μία από τις χειρότερες φυσικές καταστροφές της ιστορίας της, καθώς ακραίες βροχοπτώσεις προκάλεσαν πλημμύρες σε πολλές περιοχές της. Οι εικόνες που μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης είναι συγκλονιστικές: δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, σπίτια και αυτοκίνητα καταπλακώθηκαν από το νερό, υποδομές και γέφυρες κατέρρευσαν, χωριά αποκόπηκαν από τον έξω κόσμο.

Μία από τις πλέον πληγείσες κοινωνικές ομάδες είναι οι αγρότες, που είδαν τους κόπους τους να χάνονται μέσα σε λίγες ώρες. Οι καλλιέργειες και τα ζώα τους υπέστησαν ανεπανόρθωτες ζημιές, ενώ πολλοί από αυτούς δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν τη βασική επιβίωσή τους. Οι αγρότες ζητούν επειγόντως βοήθεια από την κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να αποζημιωθούν για τις απώλειές τους και να μπορέσουν να συνεχίσουν τη δουλειά τους.

Η κυβέρνηση έχει κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Θεσσαλία και έχει ενεργοποιήσει το ευρωπαϊκό σύστημα «Κοπέρνικος» για να λάβει δορυφορικές εικόνες των πλημμυρών. Επίσης, έχει αποστείλει στρατιωτικές και πολιτικές δυνάμεις για να παράσχουν βοήθεια στους πληγέντες. Ωστόσο, οι αρχές αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην πρόσβαση και την επικοινωνία με τις πλημμυρισμένες περιοχές, ενώ η κακοκαιρία ευτυχώς δείχνει να υποχωρεί.

Οι πλημμύρες στη Θεσσαλία έχουν προκαλέσει συγκίνηση και αλληλεγγύη σε όλο τον κόσμο. Διεθνή μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν εικόνες και ρεπορτάζ για την κατάσταση, χρησιμοποιώντας χαρακτηρισμούς όπως «βιβλικές βροχοπτώσεις» και «φυσική καταστροφή». Επίσης, πολλές χώρες και οργανώσεις έχουν εκφράσει την αμέριστη συμπαράστασή τους στον ελληνικό λαό και έχουν προσφέρει τη βοήθειά τους.

Η Θεσσαλία αντιμετωπίζει μία δύσκολη και πρωτόγνωρη κρίση, που απαιτεί τη συνδρομή όλων. Οι αγρότες, που είναι ο κορμός της οικονομίας και της κουλτούρας της περιφέρειας, χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής και υποστήριξης. Η αποκατάσταση των ζημιών και η επάνοδος στη φυσική κατάσταση θα είναι μακρά και δύσκολη, αλλά μόνο με τη συμπόνια, τη συμβίωση και τη συνεργασία μπορούμε να το πετύχουμε.

Μείνετε ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό newsletter της ΕΑΣΘ για να λαμβάνετε τα τελευταία νέα και ανακοινώσεις μας.
Block [footer] not found!