Ημεριδα1

 

Το επόμενο διάστημα θα τρέξει το πρόγραμμα Γεωργικών Συμβούλων ύψους 80 εκατ. βάσει του οποίου οι αγρότες δικαιούνται τρεις δωρεάν συμβουλές από ειδικούς συμβούλους, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς στην Ημερίδα «Νέα ΚΑΠ 2023-2027 Προκλήσεις και Ευκαιρίες», που συνδιοργανώνει το ΥΠΑΑΤ και η Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη Θεσσαλονίκης Α.Ε.

 

«Για τις ευκαιρίες και τους στόχους της νέας ΚΑΠ μέσα από το πρίσμα της «Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας», μίλησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς στην Ημερίδα «Νέα ΚΑΠ 2023-2027 Προκλήσεις και Ευκαιρίες», που συνδιοργανώνει το ΥΠΑΑΤ και η Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη Θεσσαλονίκης Α.Ε.» αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου η οποία συνεχίζει ως εξής:

«Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόνισε ότι θεμέλιος λίθος για τον προσανατολισμό της νέας ΚΑΠ είναι η «Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία».

«Στόχος», όπως είπε ο κ. Γεωργαντάς, «είναι η διαμόρφωση μίας ευημερούσας και δίκαιης κοινωνίας που στηρίζεται σε μια σύγχρονη και ανεπτυγμένη οικονομία, με αποδοτικότερη χρήση των φυσικών πόρων, διατηρώντας παράλληλα την ανταγωνιστικότητα στην αγορά με τον ταυτόχρονο στόχο να είναι οι μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και λοιπών περιβαλλοντικών ρύπων έως το 2050».

Υπογράμμισε ωστόσο ότι το εγχείρημα για τη μετάβαση στην «πράσινη οικονομία», δεν είναι εύκολο. «Την γη δεν θα την καλλιεργήσουμε μόνο για τα επόμενα 20 χρόνια αλλά πρέπει να μπορούν να την καλλιεργήσουν και τα παιδιά μας», είπε χαρακτηριστικά.

Ειδικά για τη νέα ΚΑΠ 2023-2027 τόνισε ότι  θέτει τις βάσεις για τη μετάβαση στη νέα εποχή, την εποχή της βιωσιμότητας, την εποχή της ψηφιοποίησης, την εποχή της γνώσης, την εποχή της καινοτομίας.

Χαρακτήρισε μεγάλη πρόκληση για τη χώρα μας να κλείσουν οι αγκυλώσεις του παρελθόντος αλλά και να υπηρετήσουμε μια στόχευση συγκεκριμένη για να υπάρξει αποδοτικός πρωτογενής τομέας για τους παραγωγούς.

Επίσης, όπως σημείωσε ο κ. Γεωργαντάς υλοποιείται το μεγαλύτερο αρδευτικό πρόγραμμα των τελευταίων 50 ετών και μάλιστα τα μεγάλα αρδευτικά έργα είναι αυτόνομα ενεργειακά.

Υπογράμμισε την σημασία της καθοδήγησης από τους επιστήμονες  και ανακοίνωσε ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει πρόγραμμα Γεωργικών Συμβούλων ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ για να έχουν οι αγρότες δωρεάν συμβουλές που χρειάζονται.

Καταλήγοντας ο κ. Γιώργος Γεωργαντάς δήλωσε αισιόδοξος για την επόμενη μέρα αλλά υπογράμμισε ότι αν δεν πετύχει η πράσινη συμφωνία και δεν οδηγηθούμε σε μηδενικό αποτύπωμα δεν θα έχουμε το πεδίο να αναπτύξουμε καμία δράση.»

Μείνετε ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό newsletter της ΕΑΣΘ για να λαμβάνετε τα τελευταία νέα και ανακοινώσεις μας.
Block [footer] not found!