«Την πιστοποίηση της νομικής ισχύος των γεωργικών ακινήτων και τον γεωγραφικό προσδιορισμό έχουν οι ΔΑΟΚ της κάθε Περιφέρειας», δήλωσε στη Βουλή ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλειος Κόκκαλης, απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσε, την Πέμπτη (15 Νοεμβρίου), η Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτής Σερρών της ΝΔ κ. Φωτεινή Αραμπατζή, με θέμα: «Οι συνέπειες των αμφισβητούμενων δασικών εκτάσεων στις επιλέξιμες εκτάσεις της χώρας μας τόσο στην τρέχουσα όσο και στην επόμενη Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ)». Ωστόσο πρόσθεσε ότι οι δικαιούχοι θα πληρωθούν όταν οι ΔΑΟΚ καταθέσουν τα σχετικά έγραφα στις Διευθύνσεις Δασών. 

Και πρόσθεσε: «όπως και με βεβαίωση από τη Διεύθυνση Δασών θα πληρωθούν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ μέχρι τα Χριστούγεννα όλοι αυτοί τους οποίους αφορούν οι αναδασμοί, οι διανομές, τα παραχωρητήρια, εκχερσώσεις με άδεια».

«Δεν προσπαθώ να ρίξω το μπαλάκι στις ΔΑΟΚ. Ήδη ήρθαμε σε συνεργασία με τους Περιφερειάρχες, προκειμένου η ΔΑΟΚ, η οποία γνωρίζει τα ακίνητα στην περιοχή, - εάν δηλαδή παραμένουν στον ιδιοκτήτη ή εάν έχουν αλλάξει σύνορα - προκειμένου να προσκομισθούν στις Διευθύνσεις Δασών τα αρμόδια έγραφα», τόνισε ο Υφυπουργός.

«Να αποφύγει απαντήσεις για το μείζον θέμα των δασικών χαρτών, που άφησε απλήρωτους χιλιάδες παραγωγούς της χώρας στην πρόσφατη προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης, επέλεξε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σταύρος Αραχωβίτης. Κρυπτόμενος πίσω από τον αναρμόδιο Υφυπουργό κ. Βασίλη Κόκκαλη, η Κυβέρνηση έκανε ομολογία αποτυχίας», όπως ισχυρίστηκε η Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΔ, στη συζήτηση της σχετικής επίκαιρης Ερώτησής της.

Όπως στηλίτευσε, το πρωτάκουστο είναι ότι απλήρωτοι έμειναν όχι μόνο όσοι δεν προσέφυγαν στην κοστοβόρα διαδικασία των ενστάσεων για τις αμφισβητούμενες αγροτικές εκτάσεις, αλλά και ενιστάμενοι παραγωγοί. Ενώ, όπως συμπλήρωσε, όσοι πληρώθηκαν τελούν υπό αίρεση και αβεβαιότητα, αφού οι αντιρρήσεις τους ενδέχεται να απορριφθούν υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου και σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ κινδυνεύουν να επιστρέψουν τα ποσά των επιδοτήσεων, που έλαβαν, ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.

Και μπορεί το πρόβλημα να υφίσταται φέτος στο 1/3 της χώρας αλλά του χρόνου, αν κάτι δεν διορθωθεί, θα επεκταθεί σε όλους τους παραγωγούς των περιοχών, όπου θα κυρωθούν οι δασικοί χάρτες.

Μάλιστα, οι απλήρωτοι παραγωγοί θα χάσουν όχι μόνο τη βασική ενίσχυση αλλά και το πρασίνισμα, τις συνδεδεμένες καθώς και τις ενισχύσεις του Πυλώνα ΙΙ, όπως η νιτρορύπανση και η βιολογική γεωργία.

Η κ. Αραμπατζή ανέφερε πως προκειμένου η Κυβέρνηση να αποφύγει αυτό το δεύτερο «φιάσκο», τα δασαρχεία της χώρας προτρέπουν τους παραγωγούς, προκειμένου να πληρωθούν, να προβούν άρον- άρον σε πράξεις εξαγοράς για κλήρους, που κατέχουν με τίτλους του ελληνικού Δημοσίου, αποδεικνύοντας την φοροεισπρακτική λογική της Κυβέρνησης και στους δασικούς χάρτες.

Άλλωστε, όπως επισήμανε, για τον κίνδυνο που βίωσαν τώρα στο πετσί τους οι παραγωγοί, η ΝΔ είχε προειδοποιήσει την Κυβέρνηση ζητώντας να εξαιρεθούν αυτομάτως από τους δασικούς χάρτες τα κληροτεμάχια με τίτλους του ελληνικού Δημοσίου.

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ο κ. Κόκκαλης έριξε την ευθύνη των παλινωδιών στις ΔΑΟΚ, ενώ στο βασικό ερώτημα πότε και αν θα πληρωθούν οι παραγωγοί, δεν απάντησε.

Η κ. Αραμπατζή υπογράμμισε ότι «αυτά συνιστούν ολέθριους χειρισμούς της Κυβέρνησης, που αμφισβητεί και μειώνει τις επιλέξιμες εκτάσεις της χώρας στον κρίσιμο δρόμο της νέας ΚΑΠ. Αφενός με τις αμφισβητούμενες εκτάσεις, αφετέρου με τα ανύπαρκτα διαχειριστικά σχέδια, που έπρεπε να είναι έτοιμα από το 2017 και μέχρι σήμερα παραμένουν εκκρεμή, με ευθύνη ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».

 

Πηγή Αγρότυπος

 

 

 

Μείνετε ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό newsletter της ΕΑΣΘ για να λαμβάνετε τα τελευταία νέα και ανακοινώσεις μας.
Block [footer] not found!