Μέσα στην εβδοµάδα αναµένεται να βγει στον αέρα η προκήρυξη για τα Σχέδια Βελτίωσης συνολικού ύψους 420 εκατ. ευρώ περίπου, µε τις πληροφορίες να θέλουν το κείµενο της υπουργικής απόφασης να είναι έτοιµο προς υπογραφή στο γραφείο του υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου.

Η προγραµµατισµένη για τις 4 ∆εκεµβρίου ηµερίδα του ΣΕΑΜ στη Λάρισα δείχνει να επισπεύδει τις αποφάσεις, καθώς οι επιτελείς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που έχουν κληθεί και απ’ ότι φαίνεται θα συµµετάσχουν στην εκδήλωση δεν θα ήθελαν ούτε να βρεθούν αντιµέτωποι µε καινούργιες διαµαρτυρίες για την καθυστέρηση, ούτε όµως και να ταυτίσουν τη δηµοσιοποίηση της προκήρυξης µε το χρόνο και τον τόπο της ηµερίδας.

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν πάντως την αρµόδια διαχειριστική αρχή του Προγράµµατος να έχει λάβει σοβαρά υπ’ όψη τις παρατηρήσεις της αγοράς όσον αφορά στη διαµόρφωση του Αλγόριθµου TEReS, έναν πίνακα που προσδιορίζει τις ανάγκες των Αγροτικών Εκµεταλλεύσεων µε τις αντίστοιχες ιπποδυνάµεις των τρακτέρ. Με βάση τα µέχρι στιγµής δεδοµένα για τη διαµόρφωση του σχετικού πίνακα έχουν ληφθεί κατά νου οι παρατηρήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της δηµόσιας διαβούλευσης του περιεχοµένου της υπουργικής Απόφασης, θα κινείται σε ρεαλιστικά επίπεδα και έρχεται να διευκολύνει τους αξιολογητές στην ανακήρυξη των δικαιούχων και όχι να δυσκολέψει τη δουλειά των αγροτών.

Θα πρέπει να αναφερθεί εδώ ότι η καθυστέρηση προκήρυξης των αντίστοιχων Μέτρων (4.1.1. Αγορά Μηχανηµάτων, 4.1.3. Net Metering και 4.1.2. Αρδευτικά Συστήµατα) υποχρεώνει τους ιθύνοντες να διαθέσουν το σύνολο του budget που έχει προβλεφθεί για τα Σχέδια Βελτίωσης κατά την τρέχουσα προγραµµατική περίοδο, ήτοι 100 εκατ. επιπλέον απ’ αυτά που προγραµµατίζονταν αρχικά. Σηµειωτέον ότι η προσδοκία της εν λόγω δράσης έχει περιορίσει στο ναδίρ τις αγοραπωλησίες καινούργιων τρακτέρ και αγροτικών µηχανηµάτων µε τις ενδιαφερόµενες πλευρές (αγροτικές επιχειρήσεις και αντιπροσωπείες τρακτέρ) να σπεύδουν µέσα σε τρεις µήνες (όσο τέλος πάντων διαρκέσει η προκήρυξη) να καλύψουν αγοραστικές ανάγκες και τζίρους ετών.

Εν τω µεταξύ, οι ανακατατάξεις σε επίπεδο αντιπροσώπων καλά κρατούν, µε τις εξελίξεις να επιβεβαιώνουν µε τον καλύτερο τρόπο αντίστοιχα πρωτοσέλιδα ρεπορτάζ της Agrenda και του Profi. Πιο συγκεκριµένα, τα νέα και από το µέτωπο της Agritechnica την περασµένη εβδοµάδα στο Αννόβερο της Γερµανίας, φέρνουν όλο και πιο κοντά στην επισηµοποίηση το deal για τη µεταφορά του σήµατος της Massey Ferguson από τον όµιλο Εσκιάδης – Μπαλοδήµος στα χέρια του παλιού γνώριµου της µάρκας, δηλαδή του οµίλου Σαρακάκη. 

Η παρουσία των στελεχών του τελευταίου στα σαλόνια της έκθεσης στο Αννόβερο ήταν επιβεβαιωτική της σχετικής φηµολογίας, κάτι για το οποίο µιλάει όλη η αγορά, ενώ οι πληροφορίες της Agrenda φέρουν τον όµιλο Σαρακάκη να έχει δεσµεύσει (προφανώς και για την MF) µεγάλο περίπτερο και στην Agrotica 2018 (αρχές Φεβρουαρίου). Από την πλευρά του πάντως ο Στέργιος Μπαλοδήµος, µιλώντας στην Agrenda απέφυγε να σχολιάσει τις σχετικές πληροφορίες, παραπέµποντας για τα περαιτέρω στην οικογένεια Σαρακάκη της οποίας και η Agrenda αναµένει τον σχολιασµό. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ: http://www.agronews.gr

Μείνετε ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό newsletter της ΕΑΣΘ για να λαμβάνετε τα τελευταία νέα και ανακοινώσεις μας.
Block [footer] not found!