Η πτώση της εγχώριας ζήτησης κηπευτικών είναι σημαντική και αντανακλά τη δραματική συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης και των αποδοχών του συνόλου των πολιτών της χώρας.

Η φετινή περίοδος επεφύλαξε εκ νέου μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων κηπευτικών σε πολλές περιοχές, καθώς οι τιμές πώλησης και το μεγάλο κόστος παραγωγής «απομακρύνουν» πολλούς παραγωγούς από τον κλάδο. Επίσης, οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες κατά την περίοδο της σποράς και της φύτευσης προκάλεσαν καταστροφές, με συνέπεια οι αποδόσεις να είναι αρκετά χαμηλότερες. Επομένως, η παραγωγή των φθινοπωρινών κηπευτικών (λάχανο, κουνουπίδι, μπρόκολο, μαρούλι, σπανάκι κ.ά.) αναμένεται ότι θα υποχωρήσει σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο. Επιτακτική είναι η ανάγκη για τη δημιουργία οργανωμένων ομάδων παραγωγών και συλλογικών οργανώσεων για να μπορέσουν οι παραγωγοί να αντιμετωπίσουν τα αυξανόμενα προβλήματα στον χώρο των κηπευτικών.

 

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Ζημιές από τον καλοκαιρινό καύσωνα

Με τις φυτεύσεις για τα κραμβοειδή φυτά να έχουν ολοκληρωθεί στα τέλη του Αυγούστου και την αναμονή για μια καλή χρονιά από άποψη καιρικών συνθηκών και ασθενειών βρίσκονται οι παραγωγοί νωπών λαχανικών στον Νομό Θεσσαλονίκης. Η ιδιοκτήτρια της οικογενειακής επιχείρησης «Λαχανόκηπος», γεωπόνος Αθηνά Κωνσταντινίδη, παράγει και εμπορεύεται προϊόντα ολοκληρωμένης διαχείρισης. Το καλοκαίρι, λόγω των παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών και του καύσωνα, όπως λέει η γεωπόνος, προκλήθηκαν σημαντικές ζημιές στα φυλλώδη λαχανικά. «Φέτος, η χρονιά ήταν πολύ δύσκολη. Και στην αγορά που ήταν πεσμένη και δεν υπήρχε ζήτηση, αλλά και στην καλλιέργεια. Χάσαμε αρκετά στρέμματα σπανάκι, αφού όσο κι αν ποτίζαμε, το έδαφος έβραζε από τη ζέστη, ενώ πολλά σαλατικά ξεβλάστωσαν, δηλαδή έβγαλαν ανθό». Ο τιμές παραγωγού στα παραπάνω αγροτικά προϊόντα δεν ήταν καλές. «Περιμέναμε να δουλέψουμε με τις σαλάτες το Πάσχα και τον Δεκαπενταύγουστο λόγω νηστειών, αλλά, δυστυχώς, φέτος δεν αυξήθηκε ούτε η ζήτηση ούτε οι τιμές, που έμειναν πολύ χαμηλά από την αρχή της σεζόν, στα 30-40 λεπτά το κιλό σε όλα περίπου τα είδη», τονίζει χαρακτηριστικά η κα Κωνσταντινίδη. Όπως η ίδια προσθέτει, προβλέψεις για τα φθινοπωρινά λαχανικά δεν μπορούν να γίνουν, καθώς κάθε χρονιά είναι διαφορετική, όπως και η ψυχολογία του καταναλωτή». Ίδια είναι η εικόνα για τις τιμές και από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό της Επανομής, όπως τη μεταφέρει ο πρόεδρός του. «Όλοι βγάζουν εκτός από τον αγρότη», σημειώνει ενδεικτικά ο Γιώργος Τσιώνης, φέρνοντας ως παράδειγμα τα καρπούζια της περιοχής, που η τιμή παραγωγού ήταν στα 20 λεπτά το κιλό, ενώ στα σούπερ μάρκετ έφτανε και το 1 ευρώ.

Ο πρόεδρος του συνεταιρισμού επεσήμανε, επίσης, πως, εκτός από τα προϊόντα που φεύγουν χωρίς τιμολόγια από κάποιους αγρότες, το κυριότερο πρόβλημα είναι οι χαμηλές τιμές που δίνουν οι παραγωγοί τα προϊόντα τους σε εμπόρους με τα νόμιμα πιστοποιητικά και τις επιβαρύνσεις των φόρων και του ΦΠΑ. Την ίδια στιγμή, όπως λέει, οι Βούλγαροι, που προμηθεύονται ένα μεγάλο μέρος των αγροτικών προϊόντων του νομού από την ΚΑΘ, αγοράζουν από τους χονδρέμπορους με την ισχύουσα φοροαπαλλαγή. Έτσι, κερδισμένοι είναι οι χονδρέμποροι, αλλά και οι Βούλγαροι που γίνονται πιο ανταγωνιστικοί στις αγορές. Σε ό,τι αφορά τα φθινοπωρινά λαχανικά, ο κ. Τσιώνης ανέφερε ότι ο κύριος όγκος της παραγωγής αναμένεται από τον Νοέμβριο, ο οποίος διατίθεται στις λαϊκές αγορές του Νομού Θεσσαλονίκης. Οι καλλιέργειες ανέρχονται σε 2.000 στρέμματα στα ίδια επίπεδα με τα περσινά.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ: www.ypaithros.gr

Μείνετε ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό newsletter της ΕΑΣΘ για να λαμβάνετε τα τελευταία νέα και ανακοινώσεις μας.
Block [footer] not found!