Εκτός των δαπανών οι οποίες εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα και, επομένως, μειώνουν σημαντικά το φορολογητέο εισόδημα των επαγγελματιών αγροτών μένουν για φέτος οι ασφαλιστικές εισφορές ΟΓΑ του έτους 2014, οι οποίες έχουν υπαχθεί ή πρόκειται να υπαχθούν στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Οι οφειλόμενες στον ΟΓΑ εισφορές αγροτών του 2014 που είναι στη ρύθμιση των 100 δόσεων δεν μπαίνουν στα περσινά έξοδα.

 

Αυτό προκύπτει από την απόφαση για τις εκπιπτόμενες και μη εκπιπτόμενες δαπάνες επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών που υπέγραψε η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαϊδου και δόθηκε στη δημοσιότητα αργά το βράδυ της Τετάρτης 3 Ιουνίου.

Στο έγγραφο που παραθέτουμε αυτούσιο, διευκρινίζεται ότι ασφαλιστικές εισφορές που αφορούν τα έτη 2014 και επόμενα, οι οποίες καταβάλλονται εκπρόθεσμα, θα εκπίπτουν κατά το έτος καταβολής τους -ανεξαρτήτως του έτους που αφορούν.

Σε περίπτωση, μάλιστα, που οι εκπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές του έτους 2014 έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση, αυτές θα εκπίπτουν κατά το χρόνο καταβολής τους σύμφωνα με τη ρύθμιση όπου έχουν ενταχθεί.

Επομένως οι οφειλόμενες στον ΟΓΑ εισφορές αγροτών του 2014 που έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων καθώς και αυτές που θα ενταχθούν εφεξής (σ.σ. δεδομένου ότι η ρύθμιση βαίνει προς παράταση) δεν μπορούν να «μπουν» στα έξοδα του περυσινού οικονομικού έτους όπως αυτά αποτυπώνονται στη φετινή φορολογική δήλωση.

Πηγή: Agronews