Στη Βουλή θα εισαχθεί σήμερα Δευτέρα το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών που περιέχει τα προαπαιτούμενα μέτρα. Το υπό κατάθεση νομοθετικό πλαίσιο έχει τίτλο: «Μέτρα για την εφαρμογή της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» και περιλαμβάνει σειρά από ρυθμίσεις που αφορούν στο ασφαλιστικό αλλά και το φορολογικό. Συγκεκριμένα προβλέπονται ποινές φυλάκισης και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων για φοροδιαφυγή, μη καταβολή ΦΠΑ, τελών και εισφορών ενώ περιλαμβάνεται ακόμη η αύξηση του συντελεστή φορολογίας των ενοικίων από 1.1.2015 και η κατάργηση της δυνατότητας εκχώρησης ανείσπρακτων ενοικίων στο δημόσιο.

Σε αυτό το πολυνομοσχέδιο δεν περιλαμβάνονται η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών του ΟΓΑ και το φορολογικό των αγροτών, καθώς και η σταδιακή κατάργηση της επιστροφής του ειδικού φόρου για το αγροτικό πετρέλαιο, που αναμένεται να κατατεθούν στο επόμενο πολυνομοσχέδιο.

Οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ πλήττουν όλους τους ιδιοκτήτες, πρωτίστως όμως τους κατοίκους των παραδοσιακών οικισμών και νησιών της Ελλάδας, καθώς πλέον ο φόρος θα επιβάλλεται ακόμη και σε σπίτια 100 ετών που έχουν κληρονομηθεί και τα οποία μπορεί να είναι ερείπια, αφού προβλέπεται η αναδρομική κατάργηση της εξαίρεσής τους από την 1η Ιανουαρίου 2015. Επίσης:
- μειώνεται από τα 5 στο 1 ευρώ το ποσό ΕΝΦΙΑ που δεν βεβαιώνεται στον φορολογούμενο μετά την εκκαθάριση 
- τον ΕΝΦΙΑ θα πληρώνουν από φέτος οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις για τα ακίνητά τους που ιδιοχρησιμοποιούνται 
- απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ ακίνητα που ανήκουν σε εταιρείες ειδικού σκοπού οι οποίες ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ 

Στα φορολογικά μέτρα καθορίζεται ρήτρα ότι η ρύθμιση των οφειλών θα γίνεται ανάλογα με την περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη και όχι υποχρεωτικά σε 100 δόσεις. Όπως αναφέρεται ο έφορος έχει τη δυνατότητα «να μειώνει τη διάρκεια της ήδη χορηγηθείσας ρύθμισης εάν ο οφειλέτης έχει τη δυνατότητα σύμφωνα με τα οικονομικά του δεδομένα να πληρώνει την οφειλή του σε λιγότερες δόσεις από τις αρχικά χορηγηθείσες, οποτεδήποτε καθ’ όλη τη διάρκεια της ρύθμισης».

Όσον αφορά τα μέτρα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αναφέρει τα εξής: 
«Απαγορεύεται η συστέγαση οινοποιείων και οινοπνευματοποιείων Β′ κατηγορίας. Όσες εγκαταστάσεις χρησιμοποιούν σάκχαρη, σακχαρούχες και οινοπνευματώδεις ύλες, απαγορεύεται να συστεγάζονται με οινοποιεία με την επιφύλαξη των διατάξεων της υποπαραγράφου Δ.6 του ν.4336/2015 (Α′ 94). Οι εγκαταστάσεις παραγωγής ζυμομυκήτων αρτοποιίας, σταφιδίνης, καθαρής γλυκόζης (δεξτρόζης) και μαρμελάδας από ξηρή σταφίδα, απαγορεύεται να συστεγάζονται με οινοποιεία». 

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθορίζονται οι προϋποθέσεις χρήσης της ένδειξης «όνομα αμπελουργικής εκμετάλλευσης» στην επισήμανση των Ελληνικών οίνων. 

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθορίζονται οι λεπτομέρειες για την παραγωγή ανακαθαρισμένου συμπυκνωμένου γλεύκους σταφυλής. 

Με κοινή απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του κατά περίπτωση συναρμόδιου Υπουργού καθορίζονται οι λεπτομέρειες περί των ειδικών όρων εμφιαλώσεως οίνων.