Βγήκε η πρόσκληση υποβολής αιτήσεων στήριξης για το Μέτρο 11 μόνο όμως για την «Βιολογική Κτηνοτροφία», του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 - 2020, ύψους 200 εκατ. ευρώ, με πρώτο έτος εφαρμογής το 2018. Από 19 Μαρτίου έως τις 11 Απριλίου 2018, η ιστοσελίδα του Ειδικού Φορέα Διαχείρησης θα είναι ανοικτή για την υποβολή αιτήσεων ένταξης στο Μέτρο.

Η ενίσχυση θα δίνεται ανά μάζα ζωικού κεφαλαίου ανά εκτάριο και θα είναι για αιγοπρόβατα, βοοειδή και βοοειδή γαλακτοπαραγωγής, 211,267 και 333 ευρώ ανά εκτάριο ανά έτος αντίστοιχα. Όσον αφορά τη δεύτερη προκήρυξη της βιολογικής γεωργίας, σύμφωνα με όσα ανέφεραν στον ΑγροΤύπο κύκλοι του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, είναι πολύ πιθανόν να μην προκηρυχθεί φέτος. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρχει έντονη αντίδραση από την πλευρά των βιοκαλλιεργητών, οι οποίοι δηλώνουν πως έχουν φτάσει στα όριά τους και ότι θα πρέπει το κράτος να λαμβάνει υπόψη και αυτούς.

Οι βιοκαλλιεργητές που μίλησαν με τον ΑγροΤύπο ανέφεραν ότι: «δεν υπάρχει νόημα να προκηρυχθεί το μέτρο για ένα μόνο χρόνο, όταν δεν έχει προκηρυχθεί για αυτούς που δεν βρίσκονται σε περιοχές Natura εδώ και 3 χρόνια. Έχουμε φτάσει στα όριά μας θα πρέπει να δοθούν εδώ και τώρα τα χρήματα στους βιοκαλλιεργητές».

Αναλυτικότερα βγήκε στην Διαύγεια η πρόσκληση για την υποβολή αιτήσεων στήριξης για συμμετοχή στο μέτρο 11 «Βιολογικές καλλιέργειες» για την Βιολογική κτηνοτροφία. Από 19 Μαρτίου έως και 11 Απριλίου θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν ένταξη στο μέτρο.

Προκηρυσσόμενες Δράσεις

  • Δράση 11.1.2 : Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στην κτηνοτροφία
  • Δράση 11.2.2 : Ενισχύσεις για τη διατήρηση σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στην κτηνοτροφία

Επισημαίνεται από το ΥπΑΑΤ ότι η πρόσκληση εκδίδεται με νέα κριτήρια επιλογής που δίνουν βαρύτητα σε ό,τι αφορά τη δράση της μετατροπής από συμβατική σε βιολογική, στην ηλικία του υποψηφίου στηρίζοντας τους νέους γεωργούς δίνοντας τους την προοπτική και τη διέξοδο μέσα από τη βιολογική κτηνοτροφία ταυτόχρονα με την ώθηση προς την ιδιοπαραγωγή βιολογικών ζωοτροφών.

Αντίστοιχα τα νέα κριτήρια επιλογής για  τη δράση της διατήρησης της βιολογικής κτηνοτροφίας δίνουν βαρύτητα σε αυτούς που είναι κατ’ επάγγελμα κτηνοτρόφοι και συνειδητά ασκούν τη βιολογική κτηνοτροφία (παλαιότητα) και παράγουν μόνοι τους βιολογικές ζωοτροφές.

Διαβάστε αναλυτικά όσα αναφέρει η πρόσκληση (πατήστε εδώ).

Όσον αφορά τους νέους αγρότες προτεραιότητα έχουν αυτοί που έχουν ηλικία μικρότερη των 30 ετών. Ενώ όσον αφορά τους παλιούς προτεραιότητα έχουν όσοι έχουν εφαρμόσει περισσότερο καιρό στο μέτρο με όριο τα 10 έτη.

Οι ενισχύσεις που αναγράφουμε παρακάτω έχουν υπολογιστεί για μία Μονάδα Ζωικού Κεφαλαίου (ΜΖΚ) ανά εκτάριο. Σε περίπτωση που η πυκνότητα βόσκησης είναι μικρότερη, η ενίσχυση ανά εκτάριο υπολογίζεται με τον πολλαπλασιασμό της πυκνότητας βόσκησης ανά εκτάριο επί της ενίσχυσης. Ενώ αν η πυκνότητα βόσκησης είναι μεγαλύτερη η ενίσχυση υπολογίζεται με τον πολλαπλασιασμό του ύψους της ενίσχυσης που ακολουθεί επί την πυκνότητα βόσκησης με μέγιστο το 1,29.

Οι ενισχύσεις της βιολογικής κτηνοτροφίας για τη Δράση 11.1.2: «Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στην κτηνοτροφία» είναι οι εξής:

 

Αιγοπρόβατα: 211 ευρώ/εκτάριο/έτος 
Βοοειδή κρεοπαραγωγής/ μεικτής κατεύθυνσης: 267 ευρώ/εκτάριο/έτος 
Βοοειδή γαλακτοπαραγωγής: 333 ευρώ/εκτάριο/έτος

 

Ενώ οι ενισχύσεις της βιολογικής κτηνοτροφίας για την Δράση 11.2.2: «Ενισχύσεις για τη διατήρηση σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στην κτηνοτροφία» είναι οι εξής:

 

Αιγοπρόβατα: 211 ευρώ/εκτάριο/έτος (36 ευρώ κόστος πιστοποίησης)
Βοοειδή κρεοπαραγωγής/ μεικτής κατεύθυνσης: 280 ευρώ/εκτάριο/έτος (13 ευρώ κόστος πιστοποίησης)
Βοοειδή γαλακτοπαραγωγής: 347 ευρώ/εκτάριο/έτος (14 ευρώ κόστος πιστοποίησης)

 

Διαβάστε την σχετική ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ

 

 

Πηγή Αγρότυπος

Μείνετε ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό newsletter της ΕΑΣΘ για να λαμβάνετε τα τελευταία νέα και ανακοινώσεις μας.
Block [footer] not found!