Mπορεί τα «µεγάλα πακέτα» πληρωµών, που αφορούν και τη µεγαλύτερη µερίδα του αγροτικού κόσµου να έχουν τυπικά τακτοποιηθεί σε συνεννόηση της ∆οµοκού µε τους επιτελείς της πλατείας Βάθη, µε µικρές µόνο «παραφωνίες», πιθανότατα και µεµονωµένες σε κάποιες περιπτώσεις, ωστόσο υπάρχουν εκκρεµότητες πληρωµών, που παραµένουν «ξεχασµένες» και από το 2013.

Μεταξύ αυτών οι περιβόητες παλιές εξισωτικές, οι καθυστερήσεις και τα υπόλοιπα από αποζηµιώσεις του ΕΛΓΑ και ΠΣΕΑ που µάταια περιµένουν ακόµα οι πληγέντες παραγωγοί, τα απλήρωτα δικαιώµατα από µεταβιβάσεις, αλλά και διορθώσεις επί της ενιαίας ενίσχυσης ή προγραµµάτων παλαιότερων ετών για αγρότες που ήταν στον έλεγχο και έχουν υποβάλει τα προβλεπόµενα συµπληρωµατικά στοιχεία.

Στα θέµατα που έχουν απασχολήσει τα αρµόδια κυβερνητικά κλιµάκια είναι και η εξόφληση των υποχρεώσεων του ΕΛΓΑ για το 2019. Σύµφωνα µε πρόσφατο έγγραφο του υπουργού Μάκη Βορίδη, «το προϋπολογιζόµενο ποσό αποζηµιώσεων του 2019 ανέρχεται στα 180 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν ήδη γίνει τρεις πληρωµές, την 23η/12/2019, 31η/1/2020 και την 06η/3/2020 συνολικού ύψους 48.340.000 ευρώ». Αυτό σηµαίνει ότι εκκρεµούν ακόµα περί τα 130 εκατ. ευρώ για την περσινή χρονιά. Επ’ αυτού έχει τεθεί µετ’ επιτάσεως ζήτηµα επιστροφής στον ΕΛΓΑ ποσού 50 εκατ. ευρώ που είχε µεταφερθεί σε λογαριασµό της Τράπεζας της Ελλάδος την άνοιξη του 2015, το οποίο ουδέποτε επέστρεψε στα ταµεία του Οργανισµού.

 

Μέρικές χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι :

 

Εκκρεμότητες επιδοτήσεων λόγω διασταυρωτικών ελέγχων 7-8 εκατ. ευρώ

Εκκρεμεί καταβολή των καθυστερούμενων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ από τους διασταυρωτικούς ελέγχους περασμένων ετών, ακόμα και από το 2013 και το 2014. Παρά το ότι έχουν γίνει όλοι οι σχετικοί έλεγχοι, δεν έχει γίνει η καταβολή στους δικαιούχους.

Παραγωγοί σε έλεγχο το 2016 5-6 εκατ. ευρώ

Υπάρχουν περιπτώσεις παραγωγών, οι οποίοι ήταν στον έλεγχο το 2016, δεν πληρώθηκαν όσα δικαιούνταν μαζί με τους υπόλοιπους, έκαναν ένσταση στην οποία και δικαιώθηκαν, αλλά παρ’ όλα αυτά δεν πληρώθηκαν για τα επόμενα έτη 2017 και 2018, ούτε την ενιαία ενίσχυση ούτε την εξισωτική αποζημίωση.

Παραγωγοί σε έλεγχο, που δικαιώθηκαν  8-10 εκατ. ευρώ

Εκτός από την περίπτωση των παραγωγών που ήταν σε έλεγχο το 2016, υπάρχουν και αντίστοιχες περιπτώσεις δικαιούχων, οι οποίοι τη μία χρονιά ήταν στον έλεγχο και την επόμενη δεν έλαβαν τις επιδοτήσεις τους της ενιαίας ενίσχυσης, αν και είχε διευθετηθεί ο έλεγχος.

Υπόλοιπα από το Εθνικό Απόθεμα του 2019 2 εκατ. ευρώ

Εκκρεμότητες υπάρχουν και όσον αφορά το Εθνικό Απόθεμα του 2019. Υπάρχουν καταρχήν αγρότες και κτηνοτρόφοι, οι οποίοι δεν έχουν πληρωθεί καθόλου ακόμα, πιθανότατα λόγω μη υποβολής των απαραίτητων δικαιολογητικών. Επιπλέον, μερίδα παραγωγών, που προχώρησε σε ενστάσεις για την κατανομή του 2019, περιμένει ακόμα τα αποτελέσματα και κατ’ επέκταση την πληρωμή. Να σημειωθεί, βέβαια, ότι σε κάποιες περιφέρειες η πληρωμή όσων δικαιώθηκαν από τις ενστάσεις έχει ολοκληρωθεί.

Ποινές σε βοοτρόφους για δήλωση νεογέννητων εντός προθεσμίας

Ποινές που αφορούσαν τον κανονισμό της πολλαπλής συμμόρφωσης μείωσαν τα ποσά της συνδεδεμένης ενίσχυσης που έλαβαν οι βοοτρόφοι για το έτος 2018. Όπως αναφέρουν οι ίδιοι, πρόκειται για αυστηρή αναδρομική εφαρμογή του κανονισμού, σχετικά με τη δήλωση των νεογέννητων βοοειδών στην κτηνιατρική υπηρεσία, εντός 27 ημερών από τη γέννησή τους. Εδώ και αρκετούς μήνες οι κτηνοτρόφοι Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ζητούν τη διαγραφή των ποινών αυτών και την αποκατάσταση της αδικίας που παράγεται και από τη δήλωση εξόδου (θανάτου) κάθε είδους βοοειδούς μετά την παρέλευση 7 ημερών από το θάνατό του στην κτηνιατρική υπηρεσία και εγγράφως στον ΟΠΕΚΕΠΕ, αίτημα το οποίο γίνεται ακόμα πιο επιτακτικό ενόψει της πληρωμής της φετινής συνδεδεμένης για τα βοοειδή.

ΠΣΕΑ στο νομό Σερρών για το 2016 και 2017

Απλήρωτα και ξεχασμένα παραμένουν τα ΠΣΕΑ του 2016 και του 2017 στο νομό Σερρών. Εκατοντάδες καπνοπαραγωγοί υπέστησαν ζημιά από τις έντονες βροχοπτώσεις τους μήνες Μάιο-Ιούνιο (περίοδος μεταφύτευσης) του 2016, σε συνδυασμό με τις ξηροθερμικές συνθήκες και την ανομβρία, που ακολούθησαν και οδήγησαν στην ξήρανση των καπνοφύτων. Κι ενώ τότε οι καλλιεργητές καπνού ζητούσαν κατ' εξαίρεση αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ, τελικά «παραπέμφθηκαν» στη λύση των ΠΣΕΑ, μια αρκετά χρονοβόρα διαδικασία, η οποία θα μπορούσε να προχωρήσει μόνο αν η μείωση της παραγωγής σε επίπεδο νομού Σερρών ξεπερνούσε σε ποσοστό το 30%. Κάτι, το οποίο μέχρι σήμερα «εγκλωβίζει» την περαίωση της πληρωμής των πληγέντων παραγωγών.

Αποζημιώσεις 10ης Ιουλίου στην Ημαθία 8 με 10 εκατ. ευρώ

Για μεγάλη εκκρεμότητα όσον αφορά τις αποζημιώσεις ΕΛΓΑ κάνουν λόγο οι παραγωγοί της Ημαθίας οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι από τις ζημιές που προκάλεσε στις καλλιέργειες η κακοκαιρία της 10ης Ιουλίου, παρά τις όποιες υποσχέσεις από κυβερνητικά στελέχη για συντόμευση των διαδικασιών και αποπληρωμής των παραγωγών. Και μπορεί ο νομός να κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και μεγάλο ποσοστό παραγωγών να μην συγκόμισε ούτε το 5% της συνολικής παραγωγής, σε συνδυασμό με τις τεράστιες και ανεπανόρθωτες ζημιές που υπέστη το φυτικό κεφάλαιο, όμως ακόμα τα χρήματα δεν έχουν καταβληθεί στους πληγέντες παραγωγούς. Υπάρχει μια επόμενη πληρωμή μέσα στον Μάιο, ωστόσο δεν είναι ακόμα βέβαιο ότι θα ενταχθεί σε αυτή η περίπτωση της Ημαθίας.

 

Διαβάστε εδώ αναλυτικά σχετικό ρεπορτάζ στην Agrenda

 Πηγή Agronews

Μείνετε ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό newsletter της ΕΑΣΘ για να λαμβάνετε τα τελευταία νέα και ανακοινώσεις μας.
Block [footer] not found!