Ευνοϊκές συνθήκες φαίνεται πως δημιουργούνται στην αγορά της μηδικής (τριφυλλιού), λίγο πριν οι αγρότες, μπουν στο χωράφι για να κόψουν το τρίτο χέρι της φετινής σεζόν. Το τρίτο χέρι, όπως λένε αγρότες, μιλώντας στον ΑγροΤύπο, είναι ποιοτικό, ενώ η ζήτηση για το προϊόν είναι μεγάλη. Κι αυτό, γιατί αυξάνει παραδοσιακά, τέτοια περίοδο, καθώς όσοι κτηνοτρόφοι έχουν αποφασίσει να αποθεματοποιήσουν για το χειμώνα, το κάνουν από δω κι εφεξής.

Οι τιμές που παίζουν στην αγορά αυτή την περίοδο για το δεύτερο χέρι κυμαίνονται στις περισσότερες περιοχές μεταξύ 12-14 λεπτά το κιλό, ενώ σε εξαιρετικές περιπτώσεις ακούγονται και τιμές για το έτοιμο τριφύλλι (όχι χωραφιού) ακόμη και στα 15-16 λεπτά το κιλό.

Νομός Ηλείας

Όπως μας ανέφερε ο κ. Αλέξανδρος Λαμπίρης, παραγωγός από το Τραγανό Ηλείας «ετοιμάζομαι να κόψω το τρίτο χέρι. Αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από τον καιρό. Δηλαδή αν βρέξει, δεν θα κόψουμε, γιατί κινδυνεύουμε να βραχεί η σοδειά μας. Εγώ έχω αποθηκεύσει το πρώτο και το δεύτερο χέρι, ώστε να πουλήσω αργότερα, γιατί ζήτηση μεν υπάρχει, αλλά οι πιο πολλοί κτηνοτρόφοι θέλουν να αγοράσουν σε τιμές 12-13 λεπτά. Πάντως στην περιοχή μας οι τιμές για το προϊόν από το δεύτερο μαχαίρι φτάνουν και τα 14 λεπτά το κιλό. Να σημειώσω ότι το χειμώνα, η περσινή παραγωγή μας έφτασε να πωλείται σε τιμές έως και 30 λεπτά το κιλό».

Νομός Σερρών

Από την πλευρά του, ο κ. Κώστας Καραγιάννης, παραγωγός από την περιοχή της Αμφίπολης Σερρών μας είπε τα εξής: «Από δω και πέρα υπάρχει μεγάλη ζήτηση για τα τριφύλλια που θα κοπούν, αλλά και όσα είναι στην αποθήκη, από το δεύτερο χέρι. Στην περιοχή μας οι τιμές κυμαίνονται στα 13-14 λεπτά το κιλό. Το τρίτο μαχαίρι θα το κάνουμε τις επόμενες ημέρες, εφόσον βέβαια, κρατήσει ο καιρός και δεν βρέξει».

Νομός Κιλκίς

«Η τιμή για το πρώτο και δεύτερο χέρι στο χωράφι ξεκίνησε από τα 10 λεπτά του ευρώ το κιλό. Εγώ φτιάχνω και δέματα έτοιμα για τους κτηνοτρόφους, τα οποία και τα αποθηκεύω. Σήμερα πουλάω το δεύτερο χέρι προς 16 λεπτά το κιλό. Στην τιμή δεν συμπερλαμβάνονται τα μεταφορικά», μας ανέφερε ο κ. Γιώργος Γεωργίου, παραγωγός από την περιοχή του Κιλκίς.

Σύμφωνα με τον ίδιο «οι κοπές για το τρίτο χέρι στην περιοχή θα ξεκινήσουν μετά από 15 ημέρες τουλάχιστον, αφού ο καιρός δεν είναι ευνοϊκός και έχει βρέξει αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα».

Νομός Αιτωλοακαρνανίας

«Πριν από τρεις ημέρες κόψαμε το τρίτο χέρι και τώρα περιμένουμε να ξεραθεί το προϊόν για να το δέσουμε. Δεν πιστεύω ότι οι τιμές θα ξεπεράσουν τα περσινά 14-15 λεπτά, γιατί οι συνθήκες στην αγορά είναι ζόρικες. Μάλιστα, όποιος από τους κτηνοτρόφους έχει την τύχη να έχει ρευστό αυτή την περίοδο, μπορεί να προμηθευτεί το προϊόν και σε ακόμα πιο χαμηλές τιμές από τις τρέχουσες», εξηγεί μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο κ. Δημήτρης Κουτρούλης, γεωργο-κτηνοτρόφος και έμπορος μηδικής από το Πεντάλοφο Μεσολογγίου.

Νομός Λάρισας

Στην περιοχή της Θεσσαλίας, τώρα, οι πληροφορίες αναφέρουν πως ορισμένοι παραγωγοί έχουν ξεκινήσει να κόβουν το τρίτο χέρι μηδικής. Μάλιστα όπως τονίζουν μιλώντας στον ΑγροΤύπο «οι τιμές δεν είναι χαμηλότερες, όπως λένε κάποιοι, αλλά κυμαίνονται για την καλής ποιότητας μηδική στα 16 λεπτά το κιλό στο χωράφι, ενώ η τιμή είναι τουλάχιστον 2 λεπτά ανώτερη για παράδοση στο στάβλο».

Νομός Θεσσαλονίκης

«Σε ένα μήνα υπολογίζουμε να κόψουμε το τρίτο χέρι», μας ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Απόστολος Κατηνιός, αγρότης από το Λαγκαδά Θεσσαλονίκης.

«Έδώ ακόμα υπάρχει στην αγορά το δεύτερο χέρι με τις τιμές να κυμαίνονται από 12-14 λεπτά το κιλό», κατέληξε ο ίδιος, μιλώντας στον ΑγροΤύπο.

 

Πηγή Αγρότυπος

Μείνετε ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό newsletter της ΕΑΣΘ για να λαμβάνετε τα τελευταία νέα και ανακοινώσεις μας.
Block [footer] not found!