Μετά από 3 χρόνια χαµηλών περιθωρίων κέρδους λόγω της υπερπροσφοράς επήλθε ισορροπία στη διεθνή αγορά αγελαδινού γάλακτος και ήδη σηµειώνεται ανάκαµψη στις τιµές του προϊόντος µε ώθηση από τη µείωση των διεθνών αποθεµάτων και την αύξηση της αξίας των τιµών του βουτύρου, όπως αναφέρουν οι αναλυτές.

Μάλιστα, οι διεθνείς αναλυτές προβλέπουν ότι οι τιµές παραγωγού για το αγελαδινό στην ευρωπαϊκή αγορά µέχρι τα τέλη του 2017 θα ανέλθουν σε επίπεδα πολύ πιο πάνω από τα 40-42 λεπτά το κιλό που βρίσκονται τώρα, λόγω της µείωσης παραγωγής και των αποθεµάτων.

Ήδη σε εγχώριο επίπεδο η γαλακτοβιοµηχανία Όλυµπος δίνει ανοδικό στίγµα στην αγορά καθώς παραλαµβάνει γάλα µε τιµές από 40 έως 41 λεπτά το κιλό. «Με βάση την εικόνα της διεθνούς αγοράς θα ανέβει και άλλο η τιµή για το αγελαδινό όµως µέσα στο φθινόπωρο και ως τα Χριστούγεννα θα φανεί πιο ξεκάθαρα και στη χώρα µας», αναφέρει ο  πρόεδρος του Συλλόγου Αγελαδοτρόφων Γ. Κεφαλάς. Στο ίδιο µήκος κύµατος και ο πρόεδρος της Ένωσης Φυλής Χολστάιν Ελλάδας (ΕΦΧΕ), Θανάσης Βασιλέκας, ο οποίος σηµειώνει στην Agrenda ότι η ανοδική αντίδραση που παρατηρείται στις διεθνείς τιµές παραγωγού για το αγελαδινό που ξεκίνησε από πέρσι φτάνει µε πιο αργούς ρυθµούς στην Ελλάδα.  
Συγκεκριµένα και µε βάση τα στοιχεία του ΕΛΓΟ ∆ήµητρα η άνοδος για το αγελαδινό το 2017 σε σύγκριση µε το 2016 ξεκινά µόλις από το Μάιο, όπου σταθερά οι τιµές παραγωγού κατά µέσο όρο βρίσκονται πάνω από τα 38 λεπτά το κιλό.
«Στη Γερµανία οι τιµές έχουν φτάσει ήδη τα 42 λεπτά το κιλό. Στη χώρα µας κινούνται γύρω από τα 40 λεπτά το κιλό, ενώ θα έπρεπε να είναι κοντά στα 47 λεπτά το κιλό. Η εγχώρια παραγωγή καλύπτει µόλις το 35%-40% των αναγκών µας οπότε είµαστε ελλειµµατικοί και γίνονται εισαγωγές. Όµως, δεν λαµβάνονται µέτρα για να στηριχτεί η αγελαδοτροφία και να αυξηθεί η γαλακτοπαραγωγή σε εγχώριο επίπεδο», όπως τονίζει ο πρόεδρος της ΕΦΧΕ.

 

Μείνετε ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό newsletter της ΕΑΣΘ για να λαμβάνετε τα τελευταία νέα και ανακοινώσεις μας.
Block [footer] not found!