Με αύξηση των διαθέσιµων πόρων κατά περίπου 20%, ήτοι στα 186 εκατ. ευρώ, τέσσερις νέες κατηγορίες, µειώσεις πόρων σε επτά προϊόντων, αυξήσεις σε τρία και τον Κρόκο Κοζάνης… εκτός της τελικής λίστας µε τα επιλέξιµα είδη πρόκειται να «τρέξουν» το 2017 οι συνδεδεµένες ενισχύσεις.

Σύµφωνα µε αναλυτική εγκύκλιο που εξέδωσε ο οργανισµός πληρωµών (ΟΠΕΚΕΠΕ) του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων στις 2 Αυγούστου, ενδεικτική τιµή στο ρύζι ορίστηκαν τα 25,7 ευρώ το στρέµµα, στο σκληρό σιτάρι τα 4,8 ευρώ το στρέµµα, στην βιοµηχανική ντοµάτα τα 51,7 ευρώ, στο χυµοποιήσιµο πορτοκάλι τα 41,1 ευρώ, στα βρώσιµα όσπρια τα 29,6 ευρώ το στρέµµα και στα πρωτεϊνούχα ψυχανθή τα 17,1 ευρώ το στρέµµα. Στους σπόρους σποράς, η συνδεδεµένη µπορεί ν’ ανέλθει και στα 68,4 ευρώ το στρέµµα, στα σπαράγγια στα 50 ευρώ το στρέµµα, στα ζαχαρότευτλα στα 51,1 ευρώ το στρέµµα, στο συµπύρηνο ροδάκινο στα 16,5 ευρώ το στρέµµα, στην Κορινθιακή σταφίδα στα 35,2 ευρώ το στρέµµα, στους καρπούς µε κέλυφος τα 13,9 ευρώ το στρέµµα, στα µήλα στα 47,4 ευρώ το στρέµµα, στα σανοδοτικά ψυχανθή στα 27,3 ευρώ το στρέµµα και στο βαµβάκι στα 74,9 ευρώ το στρέµµα, όπως ακριβώς και την περασµένη χρονιά.

Στον συνολικό προϋπολογισµό των 186 εκατ. ευρώ, πρέπει να προστεθεί και η ειδική ενίσχυση βάµβακος, που για το 2017, θα παραµείνει σταθερή, έχοντας διαθέσιµο µπάτζετ 187,2 εκατ. ευρώ.

Σηµειώνεται πως για τον έλεγχο της τήρησης των όρων χορήγησης της ειδικής ενίσχυσης βάµβακος, όπως αναφέρεται ρητά στην εγκύκλιο, λαµβάνεται υπόψη και η ελάχιστη απόδοση ανά στρέµµα. Η ειδική ενίσχυση χορηγείται στους παραγωγούς που, υπό κανονικές συνθήκες, καλλιέργησαν και συγκόµισαν από τις δηλωθείσες εκτάσεις, ποσότητα βαµβακιού τουλάχιστον ίση µε εκείνη που αντιστοιχεί στην ελάχιστη στρεµµατική απόδοση της καλλιεργητικής ζώνης στην οποία ανήκουν.

Η ελάχιστη στρεµµατική απόδοση ορίζεται σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας (νοµός), µε βάση το µέσο όρο της πραγµατικής στρεµµατικής απόδοσης της πενταετίας 2011-2015 κάθε περιφερειακής ενότητας µειωµένο κατά 20% και όχι ενιαία σε επίπεδο χώρας.

Η ελάχιστη απόδοση µπορεί να µειωθεί εφόσον υπάρχουν λόγοι ανωτέρας βίας και αυτές επιβεβαιωθούν από τους αρµόδιους φορείς.

Το πρωτότυπο «τιµολόγιο αγοράς» ή «τιµολόγιο αγοράς-δελτίο αποστολής» ή «απόδειξη λιανικής πώλησης» και «βεβαίωση του φορέα πώλησης σπόρου ανά ποικιλία» επισυνάπτεται σε ηλεκτρονική µορφή στην ΕΑΕ 2017 ενώ οι πρωτότυπες καρτέλες σπόρου υποβάλλονται οπωσδήποτε έως τις 10.07.2017, στα αρµόδια περιφερειακά γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ και επισυνάπτονται στη σχετική ενιαία αίτηση. Από τα παραστατικά αυτά θα πρέπει να προκύπτουν η συνολική ποσότητα καθώς και η ποικιλία και η κατηγορία του σπόρου που χρησιµοποίησε ο γεωργός.

Αναφορικά µε το ζωικό κεφάλαιο, αλλαγές σε σχέση µε το 2015 κοµίζει η εγκύκλιος που υπογράφει ο Θανάσης Καπρέλης. Έτσι, στα αιγοπρόβατα από 5 και 7 ευρώ αντίστοιχα, η συνδεδεµένη ενίσχυση ανεβαίνει στα 11 ευρώ ανά επιλέξιµο ζώο. Στα βοοειδή η ενίσχυση θα ανέλθει στα 149 ευρώ το ζώο, ενώ για τα ειδικά δικαιώµατα, η εγκύκλιος, προβλέπει ενδεικτική τιµή για το έτος 2017, σύµφωνα µε την από 24.01.2017τροποποιηµένη ανακοίνωση προς την Επιτροπή, 235 ευρώ ανά επιλέξιµη Μ.Μ.Ζ. (βοοειδή) για το Μέτρο 1 και 35 ευρώ ανά επιλέξιµο ζώο (αιγοπρόβατα) για το Μέτρο 2.


Διαβάστε εδώ τον 4σέλιδο φάκελο από το φύλλο 613 της Agrenda.

Μείνετε ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό newsletter της ΕΑΣΘ για να λαμβάνετε τα τελευταία νέα και ανακοινώσεις μας.
Block [footer] not found!