Ολοκληρώνεται τις επόμενες  ημέρες ο αλωνισμός του σκληρού σίτου στη χώρα μας, με τους παραγωγούς να έχουν στο ένα τους χέρι ποιοτικό στάρι χωρίς τιμή και στο άλλο ένα άδειο πορτοφόλι με το οποίο μέχρι τις 30 του μήνα καλούνται να πληρώσουν τις εισφορές τους στον ΕΛΓΑ και ΟΓΑ, με τις τελευταίες μάλιστα αυξημένες κατά 30% σε σχέση με πέρυσι. Το δίλημμα του σιτοπαραγωγού εύκολα γίνεται μονόδρομος οδηγώντας τον στο να δώσει το σιτάρι του άμεσα με ανοιχτή τιμή προκειμένου να καταφέρει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε με τους προέδρους των ΕΑΣ Καβάλας, κ. Σαραντίδη, ΕΑΣ Τρικάλων κ Λιούτα και ΑΣ Λάρισας κ. Σιδερόπουλο, οι οποίοι κάνουν λόγο για μια χρονιά υψηλών αποδόσεων, αλλά χωρίς τιμή για τον παραγωγό.

Καλύτερη ποιότητα και αποδόσεις φέτος, αλλά μειωμένες τιμές

Για μια ευνοϊκή χρονιά για το σιτάρι, που βοήθησε πολύ τις αποδόσεις έκανε λόγο ο Διευθυντής της ΕΑΣ Καβάλας, κ. Κλέαρχος Σαραντίδης: «50 έως και 100 % αυξήθηκε η απόδοση του σκληρού σιταριού τη φετινή χρονιά. Μεγαλύτερες αποδόσεις που όμως δεν δίνουν καλύτερο εισόδημα στο παραγωγό σε σχέση με την περσινή χρονιά. Οι παραγωγοί έδωσαν το σιτάρι με ανοικτή τιμή παίρνοντας προκαταβολή 10 λεπτά / κιλό και τα υπόλοιπα όταν διαμορφωθεί η τελική τιμή (τέλος Ιουλίου), η οποία για τη φετινή χρονιά θεωρώ πως θα κυμανθεί μεταξύ 16 και 17 λεπτών/ κιλό. Ενώ όσοι είχαν τη δυνατότητα το αποθήκευσαν ευελπιστώντας σε μια καλύτερη τιμή ».

Στόχος τα  20 λεπτά / κιλό για το σκληρό σιτάρι

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Τρικάλων κ. Λιούτας: « 500 - 600 κιλά / στρέμμα ήταν η φετινή απόδοση στο θεσσαλικό κάμπο, ο οποίος ευνοήθηκε ιδιαίτερα από τις τελευταίες βροχές οι οποίες συνέπεσαν με το γέμισμα του στάχεως. Αν και δεν έχουν διαμορφωθεί ακόμα οι τελικές τιμές για το σκληρό σιτάρι, φαίνεται πως θα κυμανθούν στα 20 λεπτά/ κιλό ».

Αναγκάζονται να πουλήσουν με ανοικτή τιμή οι σιτοπαραγωγοί

«Έχει ολοκληρωθεί  το 90 % της συγκομιδής και οι τιμές φαίνεται να φτάνουν στα 17 λεπτά/ κιλό με τους περισσότερους παραγωγούς ήδη να έχουν δώσει την παραγωγή τους με ανοικτή τιμή, παίρνοντας προκαταβολή 11 λεπτά/ κιλό», δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών κ. Χρήστος Σιδερόπουλος. Όπως αναφέρει: «οι τιμές συνεχώς γίνονται και χειρότερες, με τη φετινή χρονιά να μη διαφοροποιείται. Οι σιτοπαραγωγοί κυριολεκτικά δεν μπορούν να αντέξουν πλέον τις χαμηλές τιμές στις οποίες διαμορφώνεται η τιμή του προϊόντος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι φετινές δηλώσεις ΟΣΔΕ, στις οποίες το 60% των καλλιεργητών που δήλωσαν μονοκαλλιέργεια σίτου, δε δήλωσε καρτελάκια για πιστοποίηση καλλιέργειας. Στο όλο σκηνικό έρχεται να προστεθεί και οι αυξημένες εισφορές σε ΟΓΑ και ΕΛΓΑ. Η παρούσα κατάσταση ωθεί τους παραγωγούς στο να επιλέξουν να δώσουν το σιτάρι με ανοικτή τιμή ώστε να έχουν όσο το δυνατό συντομότερα ένα εισόδημα στα χέρια τους για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών τους».

Πηγή: Agrotypos.gr

Μείνετε ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό newsletter της ΕΑΣΘ για να λαμβάνετε τα τελευταία νέα και ανακοινώσεις μας.
Block [footer] not found!