Οι χαμηλές τιμές των προηγούμενων ετών, το υψηλό κόστος παραγωγής και η έλλειψη ρευστότητας τη φετινή χρονιά, δημιουργούν αδιέξοδο για τους παραγωγούς αραβοσίτου, οδηγώντας αρκετούς σε άλλες καλλιέργειες. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, οι καλλιεργητές στρέφονται στην καλλιέργεια σκληρού σίτου και κριθαριού, ευελπιστώντας  σε ένα καλύτερο εισόδημα, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που παραμένουν στην καλλιέργεια μη έχοντας εναλλακτική. Προσπαθώντας να  μεταφέρουμε την γενικότερη εικόνα που επικρατεί αυτή τη στιγμή για την καλλιέργεια, μιλήσαμε με τους εκπροσώπους  συνεταιρισμών, των κυριότερων περιοχών παραγωγής αραβοσίτου της χώρας μας και καταγράψαμε τις απόψεις τους για το πώς θα κινηθεί η καλλιέργεια εφέτος.

Μειωμένο φέτος το ενδιαφέρον για το καλαμπόκι
ΕΑΣ Ηλείας Ολυμπίας κ. Καλλίμωρος (πρόεδρος), «Δεν υπάρχει αυτή την στιγμή έντονο ενδιαφέρον για καλλιέργεια καλαμποκιού λόγω των περυσινών χαμηλών τιμών. Προβληματισμό δημιουργούν και τα εισαγόμενα καλαμπόκια, τα οποία λόγω της χαμηλής τιμής τους κάνουν την καλλιέργεια του καλαμποκιού μη ή οριακά συμφέρουσα για τον παραγωγό. Σε σχέση με την έκταση των φετινών καλλιεργούμενων εκτάσεων θα είμαστε πιο σίγουροι όταν ξεκινήσει η περίοδος σποράς από τα μέσα Απριλίου».

Μείωση του κόστους καλλιέργειας μέσω αμειψισποράς
ΑΣ ΑΙΧΜΕΑΣ Λιβαδειάς κ. Aγγελόπουλος (τμήμα εμπορίας), «Θεωρώ ότι το καλαμπόκι δεν θα έχει μεγάλες διακυμάνσεις σε σχέση με πέρυσι όσον αφορά στην έκτασή καλλιέργειας και την τιμή του. Βασικό πρόβλημα για την καλλιέργεια είναι το υψηλό της κόστος παραγωγής (αγορά σπόρων, νερά, λιπάσματα, μεροκάματα) σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν γίνονται οι ανάλογες πιστώσεις από την αγορά όπως γίνονταν τα προηγούμενα χρόνια. Μείωση του κόστους παραγωγής έχουν τη φετινή χρονιά οι παραγωγοί, οι οποίοι προσπάθησαν μέσω αζωτοδεσμευτικών καλλιεργειών όπως ο βίκος, να καλύψουν ένα ποσοστό των αναγκαίων λιπασματικών μονάδων της καλλιέργειας με συνέπεια να έχουν χαμηλότερο κόστος».

Μονόδρομος η καλλιέργεια καλαμποκιού
ΕΑΣ Θεσσαλονίκης κ. Γιαννόπουλος (Γενικός Διευθυντής), «Το πρόβλημα είναι συνολικό και συμβαίνει κάθε χρόνο. Δεν μπορείς να ξεφύγεις εύκολα από την μία καλλιέργεια και να πας στην άλλη, το θέμα έχει αρχίσει να γίνεται αδιέξοδο. Εκτός από την γενικότερη οικονομική συγκυρία, οι ανεξέλεγκτες εισροές αραβόσιτου από γειτονικές χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης όπως για παράδειγμα Βουλγαρία οδηγούν σε «πίεση» της τιμής. Θεωρώ πως οι περυσινές τιμές ήταν αποκαρδιωτικές. Παρ’ όλα αυτά κάποιοι θα βάλουν και εφέτος καλαμπόκι γιατί δεν έχουν εναλλακτικές λύσεις. Δεν υπάρχει λόγος κάποιος καλλιεργητής να επιλέξει να κάνει καλλιέργειες με μεγάλους τζίρους αυτή την περίοδο. Για παράδειγμα ένας καλλιεργητής αραβοσίτου με μία έκταση 1000 στρέμματα αν είναι να κάνει τζίρο 500.000 ευρώ για ένα εισόδημα 30.000 ευρώ και στη συνέχεια να του πάρει η εφορία περίπου τα μισά, μπορεί να πάει σε μια πιο φτηνή καλλιέργεια. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρχει μια αύξηση στην καλλιέργεια σίτου και κριθαριού.. Αυτό στη συνέχεια με τη σειρά θα οδηγήσει σε μείωση της τιμής αυτών των δημητριακών, δημιουργώντας ένα φαύλο κύκλο. Για να υπάρχει ένας υγιής γεωργικός τομέας πρέπει να γίνεται ισοκατανομή των καλλιεργειών».

Ο Αραβόσιτος κερδίζει έδαφος έναντι του βαμβακιού
ΕΑΣ Βόλου Νικήτας Πρίντζος (Πρόεδρος) «Ήδη αυτή τη στιγμή έχει αρχίσει η σπορά στο Θεσσαλικό κάμπο σε μεγαλύτερη έκταση από πέρυσι. Αυτό γίνεται εις βάρος της καλλιέργειας του βαμβακιού η οποία πιστεύω θα είναι περιορισμένη. Η τάση αυτή οφείλεται πρώτον στις χαμηλές τιμές του βαμβακιού τα τελευταία χρόνια, στο υψηλό κόστος της καλλιέργειας βαμβακιού, αλλά και στην μη ύπαρξη ρευστότητας για να μπορέσει κάποιος να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της καλλιέργειας αραβοσίτου. Γενικότερα κατά την δική μου άποψη οι αροτραίες καλλιέργειες δεν θα πάνε καλά εφέτος, παρόλο που η χρονιά από απόψεως καιρικών συνθηκών είναι πολύ καλή, διότι παρουσιάζεται οικονομική δυσχέρεια στον αγροτικό κόσμο με αποτέλεσμα να μη κάνει ο παραγωγός τις φροντίδες που πρέπει στην καλλιέργειά του».

Ανάγκη για εναλλακτικές καλλιέργειες
ΕΑΣ Αμύνταιου κ.Γιανιτσόπουλος (Πρόεδρος) «Οι εκτάσεις αναμένεται να είναι στα ίδια επίπεδα με πέρυσι όπως και οι τιμές. Εναλλακτική δεν υπάρχει για το καλαμπόκι εφόσον οι αροτραίες καλλιέργειες αντιμετωπίζουν προβλήματα. Αν δεν βρεθούν εναλλακτικές καλλιέργειες η καλλιέργεια του καλαμποκιού αποτελεί μονόδρομο. Θεωρώ πως μέλλον έχουν πλέον οι καλλιέργειες κηπευτικών, φρούτων και σταφυλιού».

Μείνετε ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό newsletter της ΕΑΣΘ για να λαμβάνετε τα τελευταία νέα και ανακοινώσεις μας.
Block [footer] not found!