Θύελλα αντιδράσεων στις τάξεις των ρυζοπαραγωγών του κάμπου της Θεσσαλονίκης, έχει ξεσηκώσει η διαρροή της πληροφορίας ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι έτοιμο να απορρίψει το αίτημα παροχής κατ’ εξαίρεση έγκρισης, διάρκειας 120 ημερών, για χρήση του φυτοπροστατευτικού σκευάσματος Propanil στις καλλιέργειές τους τη φετινή σεζόν. «Το Propanil για την καλλιέργεια ρυζιού είναι εργαλείο που δεν μπορεί να λείψει, όπως η βενζίνη στο αυτοκίνητο» λένε οι παραγωγοί.

 

Όπως υποστηρίζουν πρόκειται για μακράν το αποτελεσματικότερο και οικονομικότερο από όλα τα φυτοπροστατευτικά, που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά, για την καταπολέμηση του δυσκολοκατάβλητου κι ιδιαίτερα επιβλαβούς ζιζανίου της μοσχοκύπερης. Και για αυτό αντιπροσωπεία τους ετοιμάζεται να κατέβει στην Αθήνα την προσεχή Δευτέρα, με σκοπό να συναντήσουν τον αναπληρωτή υπουργό, Βαγγέλη Αποστόλου και να τον ενημερώσουν για το αδήριτο της ανάγκης να δοθεί η κατ’ εξαίρεση έγκριση.

«Το Propanil για την καλλιέργεια του ρυζιού είναι ένα εργαλείο που δεν μπορεί να λείψει. Είναι όπως η βενζίνη στο αυτοκίνητο. Χωρίς καύσιμα, ακόμη κι αν διαθέτεις ένα πολυτελές όχημα, δεν μπορείς να το κινήσεις», είπε στο Agronews ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Α της Χαλάστρας Θεσσαλονίκης, κ. Λεωνίδας Κουιμτζής, προσθέτοντας πως τη Δευτέρα στο ΥπΑΑΤ, «θα τους πω να γνωρίζουν ότι χωρίς το σκεύασμα η καλλιέργεια φεύγει από την Ελλάδα. Κι αν δεν φύγει φέτος, θα φύγει του χρόνου, γιατί οι Ιταλοί, οι Ισπανοί, οι Ασιάτες κι ιδίως οι Αμερικανοί το χρησιμοποιούν κατά κόρον και εμείς, ειδικά με τους ευρωπαίους που απευθυνόμαστε στις ίδιες αγορές, δεν θα είμαστε σε θέση να τους ανταγωνιστούμε».

Την αγωνία των καλλιεργητών της περιοχής περιγράφει και ο γεωπόνος του συνεταιρισμού Β Χαλάστρας Θεσσαλονίκης κ. Αντώνης Παπαντωνίου, ο οποίος χαρακτήρισε το Propanil μονόδρομο για την αντιμετώπιση της μοσχοκύπηρης.

«Οι άλλες διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις καταπολεμούν το ζιζάνιο σε ποσοστό μόλις 30%-50% και συνήθως είναι και κατά πολύ ακριβότερες», εξήγησε και συμπλήρωσε ότι «η μοσχοκύπερη αν δεν καταπολεμηθεί σωστά και έγκαιρα πέραν του ότι μπορεί να μειώσει τη στρεμματική απόδοση σε ποσοστό 30%-40%, υποβαθμίζει πολύ και την ποιότητα του συγκομιζόμενου καρπού, γιατί είναι πολύ υψηλή η υγρασία, με συνέπεια να ανεβάζει και το κόστος ξήρανσης του προϊόντος. Έχουμε, δηλαδή, διπλή ζημιά και ο κόσμος αγωνιά για το τι θα γίνει, περιμένοντας τις υπογραφές του υπουργείου».

 

 

Μείνετε ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό newsletter της ΕΑΣΘ για να λαμβάνετε τα τελευταία νέα και ανακοινώσεις μας.
Block [footer] not found!