Μετ’ εμποδίων εξελίσσεται αυτό το διάστημα η συγκομιδή στο ρύζι, αφού οι βροχοπτώσεις δημιουργούν προβλήματα στους παραγωγούς. Απογοήτευση υπάρχει από την πλευρά των παραγωγών γιατί ενώ έχουμε ξεπεράσει το 60% της συγκομιδής ακόμη η αγορά δεν έχει ανακοινώσει τιμές. Στο παρελθόν από τις αρχές Οκτωβρίου ανακοινώνονταν οι τιμές για τα «γκλάντιο» που αν και είναι λιγότερα, πάντα επηρεάζουν ή «δείχνουν» την τάση που υπάρχει και για τις τιμές στις λευκές ποικιλίες. Για την πορεία του φετινού αλωνίσματος στο ρύζι μίλησε στον ΑγροΤύπο ο Πρόεδρος Α’ Συνεταιρισμού Χαλάστρας κ. Λεωνίδα Κουιτζή, που τόνισε «η συγκομιδή συνεχίζεται αλλά αυτό που «καίει» είναι οι τιμές».
Και προσθέτει: «οι έμποροι δεν έχουν δώσει μέχρι σήμερα τιμές. Φέτος έχουμε το φαινόμενο οι έμποροι να αγοράζουν με «ανοικτές τιμές». Οι παραγωγοί λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν αναγκάζονται να δίνουν το προϊόν τους χωρίς τιμή και είναι άγνωστο πότε και πόσο θα πληρωθούν. Θέλω να σας επισημάνω ότι οι παραγωγοί ουσιαστικά δεν κερδίζουν κάτι αλλά στην ουσία «καταστρέφουν» την ίδια τους την παραγωγή και τον κόπο τους.
Από την πλευρά τους οι έμποροι βλέποντας ότι οι ίδιοι οι παραγωγοί δεν προσπαθούν να διαπραγματευτούν την τιμή του προϊόντος τους ουσιαστικά το απαξιώνουν δεν υπάρχει περίπτωση να το σεβαστούν εκείνοι.
Οι περσινές τιμές ξεκινούσαν από 26 λεπτά το κιλό και έφταναν μέχρι τα 35 λεπτά. Με την εικόνα που έχει μέχρι σήμερα η αγορά πολύ δύσκολο είναι να τις φτάσει. Ελπίζω το κλίμα να το αλλάξουν οι έμποροι από το εξωτερικό (Μέση Ανατολή, Ιταλία κ.α.).
Σε γενικές γραμμές τα στρέμματα είναι στα ίδια επίπεδα με πέρσι. Πανελλαδικά είναι περίπου στα 300.000 στρέμματα. Περιστασιακά είχαμε σε κάποιες περιοχές ζημιές από χαλαζοπτώσεις και πλημμύρες. Κατά μέσο όρο είχαμε καλές στρεμματικές αποδόσεις. Η ποιότητα φέτος είναι η καλύτερη των τελευταίων δέκα ετών. Σε ό,τι αφορά την κατανομή των ποικιλιών φέτος τα indica και τα japonica είναι μισά – μισά, ενώ η καρολίνα που καλλιεργείται κυρίως σε Σέρρες και Χαλάστρα φτάνει το 10 - 15% των εκτάσεων πανελλαδικά.
Αν δεν είχαμε τις βροχοπτώσεις σε περίπου δέκα ημέρες θα ολοκληρώναμε την συγκομιδή».
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Β’ Συνεταιρισμού Χαλάστρας κ. Αχιλλέας Καμπούρης, δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «ο καιρός δεν μας αφήνει να ολοκληρώσουμε την συγκομιδή. Η ελληνική αγορά έχει «στερέψει» από ρευστό. Τιμές ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί από τους εμπόρους. Όλα δείχνουν όμως ότι θέλουν να τις κρατήσουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Όμως προβλήματα αντιμετωπίζουμε και στις αγορές του εξωτερικού. Όλοι γνωρίζουν τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και προσπαθούν να αγοράσουν σε χαμηλές τιμές. Καταντήσαμε να είμαστε μια χώρα ευκαιρίας. Για παράδειγμα όταν ένας έμπορος αγοράζει στην Ιταλία το ρύζι στα 30 λεπτά το κιλό, ο ίδιος έρχεται στην Ελλάδα και έχει την απαίτηση να αγοράσει την ίδια ποιότητα ρυζιού στα 24 λεπτά. Και μάλιστα το καταφέρνει χωρίς μεγάλη προσπάθεια. Οι παραγωγοί δεν έχουν άλλους οικονομικούς πόρους να ζήσουν και αναγκάζονται να πωλούν φτηνά.
Σύμφωνα με το κόστος καλλιέργειας, ο παραγωγός για να μπορούσε να έχει κάποιο εισόδημα θα έπρεπε να πουλούσε το προϊόν του γύρω στα 30 λεπτά το κιλό. Πέρσι οι περισσότεροι πούλησαν κάτω από αυτό το όριο (γύρω στα 26 λεπτά). Φέτος δεν μπορώ να κάνω μια εκτίμηση για το που θα κυμανθούν.
Δεν είναι όμως μόνο οι χαμηλές τιμές είναι και η καθυστέρηση της πληρωμής. Πολλοί παραγωγοί αναγκάζονται να περιμένουν 4-5 μήνες για να πληρωθούν. Δεν είμαστε πια μια υγιείς αγορά. Οι παραγωγοί έχουν υποχρεώσεις (φόρους, πληρωμές εφοδίων, κ.α.) και οι τιμές που πουλάνε «συμπιέζονται» προς τα κάτω».
Πηγή: Agrotypos.gr