Το δρόµο του βαµβακιού για τα επόµενα χρόνια αναµένεται να σηµατοδοτήσει η φετινή χρονιά, µε την καλλιέργεια να βρίσκεται σε κρίσιµη καµπή και τους συντελεστές του κλάδου να εκφράζουν την αγωνία τους για το µέλλον. Η πρώτη εβδοµάδα συγκοµιδής σε Στερεά Ελλάδα και Θεσσαλία δίνει καλά δείγµατα ως προς τις αποδόσεις και κυρίως ως προς την ποιότητα του προϊόντος, ενώ µε το δεξί φαίνεται να ξεκινάει και η εµπορική περίοδος, µε τον όµιλο ∆οντά – Επίλεκτος να ανακοινώνει τιµή παραλαβής (παραδοτέο στο εκκοκκιστήριο) του σύσπορου βαµβακιού στα 53 λεπτά το κιλό.

Εκτός από το ότι η τιµή αυτή θεωρείται καλή σαν αφετηρία, ακόµη µεγαλύτερη σηµασία έχει το γεγονός ότι είναι η πρώτη φορά µετά από χρόνια που οι παραγωγοί ξέρουν από την πρώτη στιγµή πως κινείται η αγορά του προϊόντος και βλέπουν τον ανταγωνισµό στον κλάδο των εκκοκκιστικών επιχειρήσεων να λειτουργεί και προς όφελός τους. 
Παρ’ ότι τα τελευταία 24ωρα σηµειώθηκαν κάποιες τοπικές καταιγίδες που επηρεάζουν το αποτέλεσµα της συγκοµιδής, η τελευταία φάση για την καλλιέργεια του βαµβακιού θα µπορούσε να πει κανείς ότι εξελίχθηκε ιδανικά, µε τις ξηροθερµικές συνθήκες να συµβάλουν στο καλό άνοιγµα των καρυδιών και στην ποιοτική αναβάθµιση της ίνας.
Από την άλλη πλευρά, οι συνθήκες της διεθνούς αγοράς µοιάζουν να προδιαγράφονται ευνοϊκές, καθώς τα αποθέµατα είναι περιορισµένα, οι τυφώνες στην άλλη µεριά του ωκεανού δείχνουν να συγκρατούν την παραγωγή (υπολογίζεται µια αποµείωση της τάξεως των 120.000 τόνων) και η Κίνα δείχνει διάθεση να ενισχύσει την αποθεµατοποίηση. Μια µικρή βελτίωση της θέσης του δολαρίου, κυρίως ως αποτέλεσµα των δυσκολιών που ανέκυψαν από τις γερµανικές εκλογές, εξουδετερώνει κατά κάποιο τρόπο το µόνο αρνητικό παράγοντα στη φετινή εικόνα αγοράς του προϊόντος και αφήνει περιθώρια για περαιτέρω βελτίωση των τιµών παραγωγού στην ελληνική αγορά.

Επιχείρηση αναστήλωσης
Η αλήθεια είναι ότι εδώ και καιρό δείχνει να βρίσκεται σε εξέλιξη µια επιχείρηση αναστήλωσης του ελληνικού βαµβακιού, προσπάθεια την οποία ανέλαβε να συντονίσει από την αρχή της χρονιάς η ανανεωµένη ∆ιεπαγγελµατική Οργάνωση Βάµβακος. Το ζητούµενο είναι το ελληνικό βαµβάκι να ανακτήσει την ταυτότητά του, να διαφοροποιηθεί δεόντως σε σχέση µε τον ανταγωνισµό διεθνώς, να ενισχύσει τις διαδικασίες ταξινόµησης στα εκκοκκιστήρια και να βάλει σιγά σιγά τα θεµέλια για καθετοποίηση µε αναβίωση κλωστηρίων και ανάπτυξη της εγχώριας βιοµηχανίας µόδας, µε σηµαία της το βαµβάκι.

Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν είναι εύκολο, ειδικά όταν η χώρα βρίσκεται σε δύσκολες οικονοµικές συνθήκες, τα διαθέσιµα χρηµατοδοτικά εργαλεία παραµένουν αδύναµα και η πίεση στις τάξεις των παραγωγών γίνεται ασφυκτική, ιδιαίτερα µετά τις τελευταίες παρεµβάσεις στη φορολογία αγροτών και στο ασφαλιστικό. Ωστόσο τα σηµάδια είναι καλά, αν δει κανείς τη δουλειά που έχει γίνει στη διαφοροποίηση της ποιότητας και στην αναδιοργάνωση της «αλυσίδας» από το σπόρο µέχρι το εκκοκκιστήριο. 

Εκεί όπου η µάχη της «επώνυµης µπάλας» έδειχνε να είναι χαµένη, το ελληνικό βαµβάκι µε τη βοήθεια των συντελεστών του κλάδου βρήκε τον τρόπο να ξαναβάλει σε σειρά τις διαδικασίες τύπου FiberMax και να διαµορφώνει προϋποθέσεις ώστε ένα αξιόλογο µέρος της παραγωγής να φεύγει από τις εκκοκκιστικές µονάδες ως επώνυµο προϊόν που ξεκινάει από συγκεκριµένες ποικιλίες σπόρου και έχει ακολουθήσει προδιαγεγραµµένη καλλιεργητική και µεταποιητική φροντίδα. Το γεγονός αυτό κρίνεται ως ιδιαίτερα σηµαντικό, καθώς αναβαθµίζει τη σχέση του παραγωγού µε τους προµηθευτές αγροτικών εφοδίων, βάζει σε τάξη την καλλιεργητική διαχείριση του προϊόντος, ανοίγει νέο κεφάλαιο στον προσανατολισµό των µονάδων εκκόκκισης και πιστοποιεί την ταυτότητα του ελληνικού βάµβακος διεθνώς.

 

Στα Τρίκαλα άρχισε η συγκοµιδή

∆ειλά- δειλά ξεκίνησε προ 10ηµέρου η συλλογή βαµβακιού στον νοµό Τρικάλων. Παλαιόπυργος, Λόγγος, Ταξιάρχες, Κρινίτσα, Αγία Κυριακή, Νοµή, Φανερωµένη, Πατουλιά, οι περιοχές που µπήκαν πρώτες «στον χορό» µε τα πρώτα δείγµατα να δείχνουν αύξηση 30% το στρέµµα από την περσινή καταστροφική χρονιά. Παρόλα αυτά, τα έντονα καιρικά φαινόµενα και φέτος «υπέγραψαν» την σοδειά στον νοµό, λέει στην Agrenda ο πρόεδρος του τµήµατος Λάρισας της Πανελλήνιας Ένωσης Τεχνολόγων Γεωπόνων και ιδιοκτήτης βαµβακοσυλλεκτικής Βασίλης Κρανιάς. Τα ποτίσµατα φέτος σταµάτησαν µέσα Αυγούστου, γιατί πολλοί παραγωγοί φοβήθηκαν επανάληψη του περσινού εφιάλτη µε τις βροχοπτώσεις και τις πληµµύρες. Αυτό σε συνδυασµό µε τις υψηλές θερµοκρασίες αρχές Σεπτεµβρίου συνέβαλε στο πρώιµο άνοιγµα του βαµβακιού. «Όσο περνούν οι µέρες ωριµάζουν τα καλά χωράφια και οι αποδόσεις αυξάνονται. Θεωρώ, ότι παρά τα φετινά χτυπήµατα θα αυξηθεί στα 280- 300 κιλά το στρέµµα στον νοµό µας.», λέει ο κ. Κρανιάς. 

Κείμενο της Βασιλικής Πασχάλη-Τσαντοπούλου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ: http://www.agronews.gr/

Μείνετε ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό newsletter της ΕΑΣΘ για να λαμβάνετε τα τελευταία νέα και ανακοινώσεις μας.
Block [footer] not found!