Σε έξαρση βρίσκεται το πράσινο σκουλήκι αυτή την περίοδο, προκαλώντας τεράστιες ζηµιές στις βαµβακοφυτείες, λίγο πριν την εφετινή συγκοµιδή, ενώ ήδη επιστολή για µείωση του πλαφόν παραγωγής για τη συνδεδεµένη έστειλε ο ∆ήµος Κιλελέρ. Συγκεκριµένα, µεγάλο εντοπίζεται το πρόβληµα στο θεσσαλικό κάµπο, όπου η «επιδηµία» του πράσινου σκουληκιού έχει λάβει µεγάλες διαστάσεις, µετά από τρία χρόνια σχετικής ύφεσης.

Το µεγαλύτερο πρόβληµα αντιµετωπίζουν οι βαµβακοπαραγωγοί σε Τερψιθέα, Φαλάνη, ∆ασοχώρι, Οµορφοχώρι, Γλαύκη, Νάµατα, Αχέλλειο και Κιλελέρ, ενώ λιγότερη είναι η προσβολή σε περιοχές των Φαρσάλων και Καρδίτσας, αλλά και σε περιοχές της δυτικής και της Στερεάς Ελλάδας.

Μάλιστα, ο δήµος Κιλελέρ πρόκειται να στείλει επιστολή προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ζητώντας να µειωθεί το πλαφόν στο βαµβάκι για τις περιοχές  που πλήττονται από το πράσινο σκουλήκι.  Ο αντιδήµαρχος Σωτήρης Σωτηρίου δήλωσε µάλιστα ότι «παρά τους ψεκασµούς το πρόβληµα παραµένει και οι παραγωγοί εκτιµούν ότι οι σοδειές θα είναι µειωµένες».

Υπενθυµίζεται ότι οι βαµβακοπαραγωγοί για να λάβουν τη συνδεδεµένη ενίσχυση, θα πρέπει να έχουν αποδόσεις τουλάχιστον 260 κιλά ανά στρέµµα. Ωστόσο, αυτό το πλαφόν φαίνεται πως λίγοι στην συγκεκριµένη περιοχή θα το πιάσουν λόγω της προσβολής από τον πρασινοσκώληκα.

Αυξημένες οι συλλήψεις στις παγίδες
Οι συλλήψεις των ακμαίων του πράσινου σκουληκιού στο δίκτυο φερομονικών παγίδων, κατά τις τελευταίες μετρήσεις, ήταν αρκετά υψηλές σε ορισμένες περιοχές όπως: Ανθήλη (τοποθ. Αξελού), Αυλάκι (τοποθ. Μπισμπιρούλα), Κάτω Καλύβια Λαμίας (τοποθ. Σουλάκι), Κομποτάδες ( τοποθ. Άγιος Βασίλειος), Αμούρι (τοποθ. Κουφόγια), Δρυμαία (τοποθ. Δέντρα), Παλαιοχώρι (τοποθ. Άγιος Βασίλειος), Αμφίκλεια (τοποθ. Πόλογος), Έξαρχος (τοποθ. Τροχάλι, Δέντρος και Τριβολιάς.

Μείνετε ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό newsletter της ΕΑΣΘ για να λαμβάνετε τα τελευταία νέα και ανακοινώσεις μας.
Block [footer] not found!