Μειωμένη αναμένεται για ακόμα μία χρονιά η καλλιέργεια βάμβακος, όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο Πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Βάμβακος κ. Νίκος Σκοπιανός. Όπως ανέφερε ο ίδιος οι εκτιμήσεις για τις φετινές εκτάσεις είναι ότι ανέρχονται σε 2.300.000 στρέμματα, κάτι που αντιστοιχεί σε μείωση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων πανελλαδικά κατά περίπου 10 - 15% σε σχέση με πέρσι. Κύριοι λόγοι αυτής της μείωσης, το υψηλό κόστος καλλιέργειας και τη μη ικανοποιητική τιμή του προϊόντος κατά την περσινή χρονιά.

Αν και ξεκίνησε πρώιμα και με καλές προϋποθέσεις η φετινή χρονιά, προβλήματα με χαμηλές θερμοκρασίες πήγαν πίσω την παραγωγή σε ορισμένες περιοχές, συμπλήρωσε ο κ. Σκοπιανός. Μειωμένες είναι οι εκτάσεις σε Λάρισα και πανελλαδικά, σύμφωνα με το μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης Εκκοκιστών κ. Απόστολο Δοντά».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκτάσεις καλλιέργειας βάμβακος παρουσιάζονται πανελλαδικά μειωμένες κατά 500.000 στρέμματα τα δύο τελευταία χρόνια, καθώς το 2014 είχαν καλλιεργηθεί 2.778.325 στρέμματα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ. Σε ό,τι αφορά την περιοχή της Ροδόπης η έκταση για φέτος ανέρχεται σε 340.000 στρέμματα, βαίνοντας σταθερή τα τελευταία δύο χρόνια καθώς «οι παραγωγοί δε διαθέτουν εναλλακτικές λύσεις».

Πρώιμη χρονιά με καλή εκκίνηση, προβλήματα στη συνέχεια

Αναφορικά με την εξέλιξη της φετινής παραγωγής ο κ. Σκοπιανός ανέφερε: «Ενώ η χρονιά ξεκίνησε πρώιμα με πολύ καλές προοπτικές, στη συνέχεια και συγκεκριμένα μετά τις 20 Απριλίου είχαμε χαμηλές θερμοκρασίες που είχαν ως συνέπεια, να προβούν οι παραγωγοί σε επανασπορά. Σε επίπεδο νομού εκτιμούμε ότι επανασπορά έγινε στο 20% των καλλιεργειών. Τελευταία υπήρξαν και ορισμένα εντομολογικά προβλήματα που αντιμετωπίστηκαν και πλέον προσπαθούμε να επανακτήσουμε το διάστημα που χάσαμε. Επίσης, ορισμένες υπορβολικές και άκαιρες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν κατά το πρόσφατο διάστημα δημιούργησαν πρόβλημα σε ορισμένες περιοχές»

Τέλος, για την παρούσα συγκυρία των διεθνών τιμών στην αγορά βάμβακος ο κ. Σκοπιανός ανέφερε: «αυτή τη στιγμή που μιλάμε και λόγω της καλής ισοτιμίας δολαρίου / ευρώ οι προοπτικές εμφανίζονται να είναι καλές».

Μείνετε ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό newsletter της ΕΑΣΘ για να λαμβάνετε τα τελευταία νέα και ανακοινώσεις μας.
Block [footer] not found!