Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΑγροΤύπου σήμερα θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την καταβολή της συνδεδεμένης βάμβακος στους δικαιούχους. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Αγροτύπου, δεν αποκλείεται τα ποσά της συνδεδεμένης να γίνουν ορατά στους λογαριασμούς των παραγωγών από σήμερα το απόγευμα ή ακόμα και αύριο. Η καθυστέρηση πληρωμής της συνδεδεμένης ενίσχυσης στο βαμβάκι κάνει μεγάλο αριθμό βαμβακοπαραγωγών να φοβούνται ότι αναμένεται αύξηση στις εκτάσεις καλλιέργειας βάζοντας μέσα και τα χωράφια που πλημμύρισαν στη βόρεια Ελλάδα, οι παραγωγοί των οποίων δεν κατάφεραν να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ. Αν συμβεί κάτι τέτοιο τότε σίγουρα η συνδεδεμένη ενίσχυση αναμένεται να μειωθεί.

Σύμφωνα με την Εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ για την «ειδική καλλιεργητική ενίσχυση για το βαμβάκι περιόδου 2015-2016», η συνδεδεμένη ενίσχυση στο βαμβάκι θα ανέρχεται σε 74,9 ευρώ ανά στρέμμα εφ όσον η επιλέξιμη προς ενίσχυση έκταση δεν ξεπεράσει τα 2,5 εκατ. στρέμματα. Η καθυστέρηση πληρωμής κάνει μεγάλο αριθμό βαμβακοπαραγωγών να πιστεύει ότι οφείλεται σε αύξηση των στρεμμάτων που αν φτάσουν τα 2,6 εκατ. θα μειωθεί στα 71 ευρώ ανά στρέμμα και αν ξεπεράσουν τα 2,7 εκατ. θα πέσει στα 65 ευρώ. 

Την ίδια στιγμή σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα εκτιμήσεις το νέο ΟΣΔΕ αναμένεται να ξεκινήσει σε περίπου 20 ημέρες. Το πρόβλημα είναι πότε ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα ολοκληρώσει τις ενστάσεις για να ανακοινώσει τα οριστικά αποτελέσματα με τα δικαιώματα. Επίσης ο ΟΠΕΚΕΠΕ πρέπει να παρουσιάσει και την φόρμα για τις μεταβιβάσεις αγροτεμαχίων. Όταν βγουν τα οριστικά δικαιώματα τότε θα είναι δυνατόν να γίνει η πληρωμή της εξόφλησης της βασικής ενίσχυσης, που το ΥπΑΑΤ υπολογίζει να γίνει την Μεγάλη Εβδομάδα. Τότε θα μπορούν να ανοίξουν οι πύλες για να ξεκινήσει και η κατάθεση αιτήσεων του ΟΣΔΕ.

 

Μείνετε ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό newsletter της ΕΑΣΘ για να λαμβάνετε τα τελευταία νέα και ανακοινώσεις μας.
Block [footer] not found!