Την  Παρασκευή 6 Μαΐου 2011 η Υφυπουργός Γεωργίας  Κα Μιλένα Αποστολάκη πραγματοποίησε επίσκεψη στα γραφεία της  Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης στη Σίνδο, με αποκλειστικό θέμα συζήτησης το νομοσχέδιο για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς που βρίσκεται σε διαβούλευση.  Την υφυπουργό συνόδευσε ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Κος Μόσχος Κορασίδης, το παρόν στην σύσκεψη έδωσαν ο Πρόεδρος της  Ένωσης Κος Τσιχήτας Χρήστος, ο Γενικός Διευθυντής της Ένωσης  Κος Κώστας Γιαννόπουλος, ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Λαγκαδά Κος Λάκης Ιορδανίδης , το Δ.Σ. της ΕΑΣΘ καθώς και εκπρόσωποι πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών της περιοχής.  


Στη διεξοδική συζήτηση που ακολούθησε ο πρόεδρος της ΕΑΣΘ Κος Τσιχήτας , αφού παρέδωσε στη υφυπουργό υπόμνημα με τις θέσεις τις ένωσης για το νομοσχέδιο, τόνισε ότι το νομοσχέδιο αντιμετωπίζει σωστά το ξεκαθάρισμα των συνεταιρισμών , παρόλα αυτά όμως έχει πολλά  αδύναμα σημεία τα οποία και επεσήμανε στην υφυπουργό, όπως για παράδειγμα την υποχρεωτικότητα για την διακίνηση της παραγωγής από τα μέλη των συνεταιρισμών όπου τονίστηκαν οι δυσκολίες για την εφαρμογή της, ειδικότερα σε περιοχές που τα προϊόντα τους δεν προσφέρονται γι αυτήν την πρόβλεψη , επίσης ο Κος Τσιχήτας εξέφρασε την αντίρρηση του στην κατάργηση των δευτεροβαθμίων συνεταιρισμών και πρότεινε τη εθελοντική μόνο μετατροπή των δευτεροβάθμιων οργανώσεων σε πρωτοβάθμιους οργανισμούς έτσι ώστε να μην λειτουργούν ανταγωνιστικά μεταξύ τους.  
Κλείνοντας εστίασε στο γεγονός  ότι στη Θεσσαλονίκη οι ενεργοί πρωτοβάθμιοι συνεταιρισμοί που υπάρχουν , έχουν κάνει πράξη την μεταρρύθμιση δημιουργώντας το 2008 την νεοσύστατη ένωση της οποίας τα πρώτα βήματα είναι άκρως ενθαρρυντικά.  
Παρακάτω ακολουθεί το υπόμνημα που παρέδωσε ο Πρόεδρος της ΕΑΣΘ στη Υφυπουργό .ΥΠΟΜΝΗΜΑ


ΠΡΟΣ

Πολιτική Ηγεσία Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων


ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ  ΣΧΕΤΙΚΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥΣ


Mε το παρόν υπόμνημα θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε τα σημεία με το οποία συμφωνούμε αλλά και διαφωνούμε του θεσμικού πλαισίου του  Σχέδιου Νόμου για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, τις Συλλογικές Οργανώσεις και την επιχειρηματικότητα του αγροτικού κόσμου.
Τα σημεία τα οποία η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης ΄΄ Νέα Ομοσπονδία΄΄ θεωρεί αποδεκτά είναι τα εξής:
1ον Συμφωνούμε ότι πρέπει το Συνεταιριστικό Κίνημα να απαλλαγεί από τα μη ενεργά μέλη, φυσικα ή νομικά , σύμφωνα  όμως ,με ότι προβλέπει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο του Ν. 2810/2000.
2ον  Συμφωνούμε ως προς τη μετατροπή των ΕΑΣ σε Πρωτοβάθμιους Αγροτικούς  Συνεταιρισμούς, με δική τους όμως πρωτοβουλία. Κρίνεται λοιπόν αναγκαία σχετική τροπολογία του Ν.2810/2000.
Τα σημεία τα οποία η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης ΄΄ Νέα Ομοσπονδία΄΄ θεωρεί  μη αποδεκτά είναι τα εξής:
1ον Διαφωνούμε ως προς τη υποχρεωτική μετατροπή των ΕΑΣ σε Πρωτοβάθμιους Αγροτικούς  Συνεταιρισμούς που δημιουργεί δύο μόνο  συνεταιριστικές βαθμίδες και προκαλεί ανταγωνισμό μεταξύ των ήδη υπαρχόντων μελών της ΕΑΣ, και της ίδιας υφιστάμενης οργάνωσης.
2ον  Διαφωνούμε στην αναγκαστική εκκαθάριση των μη ενεργών μελών φυσικών ή νομικών προσώπων, διότι είναι αντισυνταγματική βάση του θεσμικού πλαισίου του Ν.2810/2000.
3ον  Διαφωνούμε στη κοινή αντιμετώπιση του Συνεταιρισμού και της Ομάδας παραγωγών, η οποία προκύπτει με την ένταξη των  Ο.Π στη συνεταιριστική δομή.
4ον  Διαφωνούμε στη διάλυση των Συνεταιριστικών Εταιριών, διότι είναι αντισυνταγματικό με βάση το θεσμικό πλαίσιο του Ν. 2810/2000.
5ον  Διαφωνούμε στον τρόπο εκλογής των αντιπροσώπων για την ανάδειξη της Διοίκησης  της ΠΑΣΕΓΕΣ.
Κλείνοντας θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ότι η ΕΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ έχει ήδη εφαρμόσει μετά την εκκαθάριση της  παλιάς Ομοσπονδίας Αγροτικών Συνεταιρισμών, τη δική της μεταρρύθμιση καθώς ως νεοσύστατη Ένωση έχει θεσπίσει αυστηρά κριτήρια για να θεωρείται κάποιος Συνεταιρισμός μέλος της. Για εμάς οι συνεταιρισμοί-σφραγίδες ήδη αποτελούν παρελθόν. Οι μεταρρυθμίσεις απαιτούν γενναιότητα , πάντα στα πλαίσια της λογικής και του συντάγματος και εδώ στη Θεσσαλονίκη οι ενεργοί πρωτοβάθμιοι συνεταιρισμοί μέλη της νεοσύστατης ΕΑΣ Θεσσαλονίκης την έχουν επιδείξει στο μέγιστο βαθμό.Με εκτίμηση

Για το Δ.Σ  της  Ε.Α.Σ.Θ.


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΤΣΙΧΗΤΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ


Μείνετε ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό newsletter της ΕΑΣΘ για να λαμβάνετε τα τελευταία νέα και ανακοινώσεις μας.
Block [footer] not found!